NATOs ulovlige atomvåben

Ulla Røder blev frikendt for hærværk, selv om hun havde ødelagt teknisk udstyr på en atom-ubåd for over en million kroner.

Af Tom Vilmer Paamand - opdateret 2004

Se temaet

Begrundelsen for Ulla Røders aktion var, at trussel med og anvendelse af atomvåben er en forbrydelse mod menneskeheden. Dommeren udtalte til de skotske nævninge, at aktionen var lovlig ifølge international lov og anbefalede fuldstændig frifindelse. De skotske nævninge frifandt Ulla Røder og de to andre kvinder for alle anklagepunkter.
Retten fandt, at i en tid hvor atomvåben atter er indstillet på masseødelæggelse af storbyer i Rusland og Vesten, havde fredsaktivisterne en lovlig undskyldning for at anvende de aktuelle midler for at undgå overhængende fare for en grusom katastrofe.
Den Internationale Domstol i Haag har fordømt Storbritanniens atomvåben som en forbrydelse mod menneskeheden - og har dermed også fordømt NATOs og alle andre atomvåbenmagters trussel med og brug af atomvåben. Dette er nu bekræftet og tydeliggjort af den skotske domstol.

Ulla Røder modtog den 8. november 1999 Fredsskattefondens Fredslegat og den 15. april 2000 foreningen Aldrig Mere Krigs Fredsrose.


Ulla Røders Venner

Ulla Røders kamp kan støtttes økonomisk via bankkontoen Ulla Røders Venner - registreringsnummer 5394 og kontonummer 0000674093 (Arbejdernes Landsbank i Åbyhøj) - eller gennem henvendelse til Kvinder For Fred ved Birgit Arrenakke Hansen , Smedebakken 9, 8400 Æbeltoft, tlf 86365399 - birgit@FRED.dk.


Atomvåben er ulovlige - aktiv nedrustning er tilladt!

Aktivisterne Ulla Røder, Ellen Moxley og Angie Zelter blev torsdag den 21. oktober 1999 frikendt og løsladt... mens en anden domstol samme dag dømte de to svenskere Annika Spalde og Stellan Vinthagen til et års fængsel for en tilsvarende aktion.


Aktiv nedrustning

Dansker arresteret for nedrustning af britisk atomvåben-system

Af Majken Jul Sørensen - september 1999 Den 8. juni i år tilbragte Ulla Røder sammen med Ellen Moxley, Skotland og Angie Zelter, England fire timer i det flydende labratorium "Maytime" i Loch Goil, Skotland, inden de blev anholdt. Maytime er en forskningsenhed under det britiske forsvarsministerium og en vital del af atomvåbensystemet Trident.
De tre kvinder ødelagde computere og andet elektronisk udstyr med hamre, kastede papire i vandet, skar en antenne over og hældte lim, sand og sirup i mekaniske udstyr, hvis værdi indtil videre er anslået til mellem 30.000 og 100.000 pund. Over labratoriet anbragte de bannere med teksterne "Stop Nuclear Death Research" og "TP-2000 opposes Reserch for Genocide."
I deres fælles udtalelse skriver kvinderne:
"Vores aktioner er legale og etiske, baseret på det grundlag, at det britiske Trident atomvåbensystem er et system der forbereder til massemord på uskyldige civile. Som elskende, følende mennesker føler vi os ansvarlige for at gøre alt hvad der står i vores magt for at forhindre dette system i at bleve i stand til at fungere, såfremt vores aktioner er sikre, ikkevoldelige, åbne og ansvarlige."
"Pheasants' Union" gruppen som kvinderne tilhører er en del af Trident Ploughshares 2000 kampangen (TP-2000), hvis mål det er at afruste alle de illegale britiske masseødelæggelsesvåben inden år 2000.
TP-2000 skriver om grundlaget for deres aktioner: "Atomvåben er amoralske, farlige, forurenende, et frygteligt spild af ressourcer og blev fundet generalt ulovlige af "The International Court of Justice" den 8. juli 1996."

Retssagen mod Ulla Røder, Ellen Moxley og Angie Zelter begyndte ved retten i Greenock Sheriff Court lidt uden for Glasgow den 27. september og ventes at vare i seks dage.
I mellem tiden er yderligere over 40 demonstanter blevet arresteret under aktioner fra Trident Ploughshares Camp...


Læs Ulla Røders breve fra fængslet:

Aktionen og forberedelserne

Andre tekster om radioaktiv forurening og afskaffelsen af atomvåben
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret juni 2004 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.dk
< FRED.dk
Oversigt - Søg >