Fredsroser

Aldrig Mere Krigs Fredsroser

Aldrig Mere Krig

Se temaet
Aldrig Mere Krig
Aktuelt fra AMK
Fred eller krig?
Pacifist - ikke passiv
På session...
Soldat? Fortryd!
Hvad kan DU gøre?
Kontakt AMK
Bladet Ikkevold
  OBS! Disse sider er gamle - AldrigMereKrig.dk er AMKs nye sted!  
Fredsrosen 2010: Jægersoldat hædret af pacifister
 
Aldrig Mere Krig har mandag givet årets Fredsrose til Poul Dahl, der er tidligere chef for Jægerkorpset. Tom Vilmer Paamand fra foreningen begrunder rosen således:
- Der er mange ting, vi ikke giver Poul Dahl vores Fredsrose for, men vi hædrer ham for hans præcise ord om bekæmpelsen af terror. Poul Dahl har skrevet, at "politiske løsninger er det bedste værn mod terror - det er her, man skal lægge de største kræfter". Og at "terrorens fundament må stoppes i dialog og ikke med større ildkraft".
 
Støtten fra en pacifistisk organisation som Aldrig Mere Krig kom som en overraskelse for Poul Dahl, selv om han ofte har talt imod krigen i Afghanistan, hvor han mener den danske militære indsats skaber flere problemer, end den løser.
- I er imod krig, og jeg er imod krig. På det punkt har vi fælles interesser, og jeg er beæret over at få denne pris. Den vil jeg bruge i mine foredrag, sagde Poul Dahl, da han fik overrakt det indrammede hædersbevis. Prisen er tidligere givet til blandt andre fredsforsker Jan Øberg og journalist Jørgen Dragsdahl.
 
- Det er Aldrig Mere Krigs håb, at når en professionel krigsmand som Poul Dahl står frem med sådant et fredeligt budskab, må der være forstandige politikere og andre beslutningstagere, der forstå at lytte, forklarer Tom Vilmer Paamand.
 
Poul Dahl var indtil 2004 ansat i Forsvaret, men er i dag pensioneret. Han er valgt til Silkeborg Byråd for Venstre, skriver bøger og holder foredrag. Aldrig Mere Krig blev startet i 1926 og er en af landets ældste fredsorganisationer. Foreningen har knap 300 medlemmer og arbejder med alternativer til oprustning og forsvarsformer, der bygger på ikkevold.

For yderligere kommentarer kontakt
Tom Vilmer Paamand fra Aldrig Mere Krig på
tom@FRED.dk,
mobil 5051 0328 eller

Talen fra overrækkelsen, der foregik den 15, november 2010 i Poul Dahls hjem i Kjellerup:

Kære Poul Dahl
 
Støtte fra en pacifistisk organisation som Aldrig Mere Krig kommer nok som en overraskelse for dig.
 
Der er mange ting, vi ikke giver dig vores Fredsrose for. Du er som tidligere chef for Jægerkorpset naturligvis ikke pacifist, men taler i stedet ud fra en bred erfaring med netop krig.
 
Dine ord og erfaring vejer tungt, og det overrasker os glædeligt, når en gammel soldat soldat som du når frem til en række præcise holdninger, som selv pacifister må bifalde.
 
"Politiske løsninger er det bedste værn mod terror - det er her, man skal lægge de største kræfter." Sådan har du skrevet, og for os er dette indlysende. Ikke mindst da du også skriver, at "terrorens fundament må stoppes i dialog og ikke med større ildkraft". Fornuftige ord, og når de siges af Poul Dahl, har de vægt.
 
Det er vores håb, at når en professionel krigsmand som du står frem med sådant et fredeligt budskab, må der være forstandige politikere og andre beslutningstagere, der forstå at lytte. Derfor får du foreningen Aldrig Mere Krigs Fredsrose.
 
Tillykke med det, Poul Dahl!Aldrig Mere Krig har givet Fredsrosen 2003 til FredsVagten på Christiansborg Slotsplads, fordi de hver dag siden den 19. oktober 2001 har markeret folkelig modstand mod krig.
Ulla Røder modtog Fredsrosen 2000 for sin aktion mod de britiske atomubåde..

Fredspris til tegneserie

Tegneserie Tegneren Carsten Graabæk har modtaget en "Fredsrose" for sin tegneserie "Statsministeren", der bringes i en lang række dagblade herhjemme og i udlandet.
"I sin tegneserie har Carsten Graabæk evnet at fremføre argumenter, der på trods af terror og modterror, helte og skurke, forsøger at putte lidt omtanke og besindighed ind i alt virvaret", lyder det i begrundelsen fra Aldrig Mere Krigs ordfører Geert Grønnegaard.

Fredspris til Serbien

De serbiske og kosovoalbanske fredsgrupper fungerer fortsat. På trods af forfølgelse fra Slobodan Milosovics regering og NATOs bomber er der aktiv krigsmodstand i Jugoslavien.
Aldrig Mere Krig hædrer denne civile modstand ved at uddele foreningens Fredsrose til organisationen "Kvinder i Sort", der har medlemmer på tværs af Balkans frontlinier. Læs mere her.

Aldrig Mere Krig har givet Fredsrosen til Dagbladet Arbejderen.

(diplom) Aldrig Mere Krig har besluttet at give foreningens Fredsrose til Dagbladet Arbejderen.
Dagbladet Arbejderen har i det sidste års tid markeret en klar militærkritisk holdning. Ikke kun i avisens dækning af den aktuelle sikkerhedspolitiske debat, hvor den lille stab af journalister og medarbejdere også har tid til at grave historier frem, som ikke dækkes af de andre danske medier, men avisens militærkritiske holdning kommer desuden klart til udtryk i lederne.
Dagbladet Arbejderen har ofret meget spalteplads til det militærkritiske stofområde på et begrænset antal sider. Der er også blevet plads til stort set alle danske fredsbevægelsers nyheder og synspunkter i løbet af året. Samtidig ses en social indignation: man nedruster på det sociale område for at opruste på det militære.
I en tid, hvor pladsen i aviser generelt er sparsom for militærkritiske synspunkter er Dagbladet Arbejderen en Fredsrose i hverdagen.

Tidligere tildelinger af Aldrig Mere Krigs Fredsrose

Fredsrosen uddeles af Landsforeningen Aldrig Mere Krig, og gives som anerkendelse til en person eller gruppe, der konstruktivt har forsøgt at bevæge samfundet bort fra krig og voldsanvendelse. Fredsrosen er blandt andre givet til følgende:Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2010 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >