Hvad er bedre end bomber?

Krig har gjort Danmark og verden usikrere ved at give grobund for fanatikere som Slimane Abderrahmane.

Af Tom Vilmer Paamand - oktober 2004

Se temaet
Aldrig Mere Krig
Aktuelt fra AMK
Fred eller krig?
Pacifist - ikke passiv
På session...
Soldat? Fortryd!
Hvad kan DU gøre?
Kontakt AMK
Bladet Ikkevold
  OBS! Disse sider er gamle - AldrigMereKrig.dk er AMKs nye sted!  
- Ligesom danskere er med til at bombe præsidentpaladset i Irak, har irakere lov at gøre det samme i Danmark. Hvis statsministeren har direkte indflydelse på, hvordan kampen føres, er han også et mål.
 
Ovenstående "uantagelige synspunkter" stammer ikke fra en tidligere indespærret muslim fra Guantanamo som Slimane Abderrahmane, men henholdsvis fra jura-professor Vagn Greve og Peter Otken fra Forsvarets Auditørkorps.
 
Slimane Abderrahmane lod sig på tv lokke til at svare ja til samme hypotetisk spørgsmål om at "det er legitimt at dræbe statsministeren, fordi han har været med til at sende Danmark i krig i Irak". Politikere og aviser fra alle fløje har i ret enestående enighed fordømt Slimane Abderrahmane for udtalelsen, selv om den blot er en ubehagelig kendsgerning.
 
Vi i Vesten har åbenbart fortsat lov til dagligt at bombe Irak - mens irakere ikke har lov til at angribe os. Sådan fortolker ovennævnte eksperter ikke folkeretten, og Slimane Abderrahmane har naturligvis fuld ret til at sige det samme.
 
Problemet opstår når han ud fra sin egen skæve ideologi forsøger at gøre det danske angreb på Irak til en generel krig mod islam. Det lyder lige så forskruet, som når andre forsøger at se Islam som et angreb på Vesten, og alle muslimer som forklædte terrorister. Begge synspunkter er indlysende langt uden for pædagogisk rækkevidde, så det er der ingen grund til at skændes så meget om.
 
Vi kan naturligvis fortsætte med dårlige argumenter om hvorvidt alternativet var at lade Saddam Hussein blive siddende. Og makabre regnestykker med X døde med ham ved styret eller Y døde efter krig og omvæltning.
 
Selvfølgelig skal selv lille Danmark også gøre sit for at stoppe brutale diktatorer, militære overgreb og andre lidelser rundt om i verden. Men for hvert menneske, vi dræber i vores korstog for friheden, står knuste familier tilbage med sår der aldrig heler. Og nogle føler sig så kaldet til at hævne, og holder dermed voldsspiralen i gang.
 
Mere interessant er det at lære af den nyere tids erfaringer med fredeligere samfundsomvæltninger, som der er sket en del af. Jerntæppet brød sammen i en overvejende fredelig rus af folkelige oprør, hvad der har skabt en række nye nationer, der med god vilje kan kaldes demokratier. Tilfældet Irak er det naturligvis for tidligt at konkludere afgørende ud fra, men umiddelbart ser det ikke ud til, at bomber er den bedste fødselshjælper for demokrati.
 
Krig har gjort Danmark og verden usikrere ved at give grobund for fanatikere som Slimane Abderrahmane. Så hvad om "vi" - Forsvarskommandoen, politikere, græsrødder og eksperter fra ind- og udland - i stedet prøvede at udvikle nye metoder for en bedre og mere fredelig fremtid.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret oktober 2004 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >