Danmark og verden

AMK har gjort sit for at få ændret Danmarks fortidige forsvarspolitik - fra gamle statuer til ubåde.

Af Geert Grønnegaard - april 2003

Se temaet
Aldrig Mere Krig
Aktuelt fra AMK
Fred eller krig?
Pacifist - ikke passiv
På session...
Soldat? Fortryd!
Hvad kan DU gøre?
Kontakt AMK
Bladet Ikkevold
  OBS! Disse sider er gamle - AldrigMereKrig.dk er AMKs nye sted!  
Har vi gjort noget helt forkert?
Danmark er nu officielt i krig mod Afghanistan og Irak, to store lande i Asien tilsammen større end Frankrig og Spanien. Det er en større mundfuld end selv vikingerne turde vove for l000 år siden.
Det er godt nok forfærdeligt, men der er vist ingen der giver Aldrig Mere Krig skylden.
Tværtimod oplever vi, at tidligere sorgløse, nu dybt bekymrede mennesker, opsøger vores ideer og råd til at komme ud af suppedasen. Med særlig glæde har vi kunnet notere en stribe helt unge nye medlemmer det sidste halvår.
Vi har jo ikke millionbudgetter at gøre godt med, så hovedbestyrelsens aktiviteter har mest været sådanne som kunne klares med breve, telefon og e-mail.
På Christiansborg har vi mødt venlig hjælpsomhed fra Villy Søvndal, Søren Søndergaard og Jan Sjursen, som har stillet spørgsmål til ministrene om sager vi har ført frem.
Det har været om kasernechefer, der havde søgt og fået EU-tilskud til brakholdelse af deres øvelsespladser. Om en mildning af kravene til u-landsværnepligten, som næsten ikke har været brugt i årtier.
Og om F-16 flyenes evne til at lande igen med bombelasten i behold. Samme dag som Jensby svarede, at det ikke var noget problem, forulykkede et af flyene i Afghanistan af netop den grund.
Vores krav om at politi og hjemmeværn fik destrueret deres udfasede våben, som vi havde lovet i FN, har givet anledning til mindst ti spørgsmål og nærmest en ministerstorm på Lene Espersen.
Lidt utraditionelt har vi indgivet et entreprenørtilbud til Københavns Kommunes parkafdeling om renovering af Classens Have på Østerbro, med fjernelse af dækningsbunkere fra 1942 og en grim pralestatue af Classen, som var Danmarkshistoriens største og mest kyniske våbenhaj.
Vi har for få dage siden indgivet protest til borgmesteren i Ringsted, som på alle hverdage har ladet hjemmeværnsfolk hejse orlogsflag (krigsflag) på kommunens flagstang. Kommunen købte for to år siden den gamle artillerikaserne af staten og ejer derfor også nu flagstangen.
I over ti år har vi talt og skrevet om, at Danmark skulle skrotte sine ubåde og aldrig blot tænke på at anskaffe nye.
Ubåden er et rent offensivt, terroragtigt, våben, som ikke passer med Danmarks angiveligt kun fredsbevarende behov.
Det ser nu ud til, at forsvarsforligspartierne endelig har indset det og oplægger ubådene, af sparehensyn. I første omgang to af dem, og når "Sælen" kommer hjem fra Golfen, sendes den nok også hurtigt på museum.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret april 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >