Mindesten for militærnægtelse

Pacifisten Henning Sørensen er idemand bag rejsningen af mindesten for fred og militærnægtelse i Gribskov den 11. november 2008.

Aldrig Mere Krig - november 2008

Se temaet
Aldrig Mere Krig
Aktuelt fra AMK
Fred eller krig?
Pacifist - ikke passiv
På session...
Soldat? Fortryd!
Hvad kan DU gøre?
Kontakt AMK
Bladet Ikkevold
  OBS! Disse sider er gamle - AldrigMereKrig.dk er AMKs nye sted!  
Forfatterne Klaus Rifbjerg og Jørgen Knudsen, skuespiller Anne Marie Helger og fredsaktivist Henning Sørensen afslører en fredelig mindesten den 11. november.

Pacifisten Henning Sørensen er idemand bag rejsningen af en mindesten for fred og militærnægtelse i Gribskov.
"Jeg har længe med græmmelse tænkt på, at der bør være et alternativ til planerne om at rejse et monument for de faldne danske soldater fra krigene i Irak og Afghanistan", forklarer Henning Sørensen.
"Jeg fik så den tanke, at der bør være et varigt minde på det sted i Gribskov, hvor den første militærnægterlejr blev oprettet i efteråret 1918. Imidlertid har det ikke været muligt at finde datoen for den første militærnægterlejrs oprettelse. Derfor markerer vi ved mindestenens afsløring tre begivenheder i samme historiske periode:
Rigsdagens vedtagelse af vort lands første - og verdens anden - miltærnægterlov den 13. november 1917. Oprettelsen af den første militærnægterlejr i Gribskov i efteråret 1918, og endelig indgåelsen af våbenhvilen den 11. november 1918 kl 11, der betød afslutningen på 1. Verdenskrig. Nægterne i Gribskov Lejren i 1918 holdt en mindehøjtidelighed, da de hørte, at krigen var slut.
Det er disse tre begivenheder, vi nu sætter et varigt minde for, som jeg håber vil fremme fredens sag og pacifisme også blandt kommende slægter."

Mindestenen for fred og militærnægtelse afsløres tirsdag den 11. november i Gribskov klokken 11 af militærnægterne Klaus Rifbjerg og Jørgen Knudsen samt Anne Marie Helger, der ikke har brug for yderligere præsentation.
Den 76-årige pacifistiske kæmpe og militærnægter Henning Sørensen bor i Grenå, og er blandt andet kendt fra sin tid som byrådsmedlem for SF, som hyppig læserbrevsskribent, foredragsholder og som forfatter til bogen "Krudt uden kugler" om fredsbevægelsens historie.

Aldrig Mere Krig og Kunstnere for Fred står bag arrangementet.

For yderligere oplysninger, kontakt
Henning Sørensen på
tlf: 8632 1679 eller
Peter Henning på
tlf: 2927 9615.

Henning Sørensen fortæller i et interview om ideen med mindestenen i Frederikshavn Lokalradios program Dialog redigeret af Arne Hansen.


indbydelse
indbydelse
indbydelse
indbydelse
indbydelse
indbydelse
indbydelse
indbydelse
indbydelse


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret November 2008 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >