En million klik for fred

Fredsbevægelsernes sider på Internettet er nu blevet set en million gange.

Af Tom Vilmer Paamand - juni 2000

Se temaet
Velkomst

Hvem er med her?
Hvor er det nyeste?
Find
Fred

Fredelige plakater
Pænt stigende besøgstal  
Klik nummer 1.000.000 er passeret for FRED.dk, hvor danske fredsbevægelser bor sammen på Internet-adressen FRED.dk.
 
Internettet blev startet af det amerikanske forsvar, men fredsbevægelserne fandt hurtigt ud af at bruge den effektive kommunikation imod militæret. I dag får for eksempel foreningen "Aldrig Mere Krig" langt de fleste henvendelser gennem nettet.
 
FRED.dk bliver også blevet brugt til at fremlægge materiale, der ikke kan trykkes - som den fortroligt-stemplede SIRENE-manual. Også de danske tilladelser til produktion af krigsmaterial kunne kun læses her, før Justitsministeriet blev presset til mere offentlighed.
 
Kosovo-krigen blev den første Internet-krig, hvor de officielle medier fik konkurrence fra det hurtige Internet. FRED.dk fremlagde alternative vinkler på konflikten, opdateret stort set time for time - og fik mere end 6.000 klik om dagen.
 
FRED.dk får rigtig mange spørgsmål og henvendelser via e-mail, specielt fra studerende og skoleelever. Det omfattende materiale på FRED.dk om krig og fred udvides jævnligt og er som alt andet freds-arbejde baseret på frivilligt arbejdskraft.


Hvordan måles et besøg?
 
Alle besøg på Internettet sætter sig spor, men kun i form af nummeret på det firma, som telefonopkaldet foregår gennem. Et klik efter information fra FRED.dk dirigeres videre til den computer, der 24 timer i døgnet sørger for at FRED.dk er tilgængelig. Computeren sender så den ønskede side – og skriver et notat i dagbogen om det.
 
Hvert opkald kaldes et "hit" og bliver ofte omtalt som "antal gæster" - men det betyder reelt blot "antal opkald" til tekst plus billeder og andet på siden. Når en gæst klikker efter en enkelt side kan det altså udløse flere hits – og antallet af gæster er i praksis umuligt at tælle pålideligt.
 
Hits kan også blot stamme fra automatiske søgemaskiner, der er på rutine-besøg. Optællingen mister også en del hits, da mange opkald hentes fra et slags lager hos Internet-selskabet. Hvis en anden for nylig har bedt om siden, får gæsten en "gammel" kopi - som altså ikke udløser et hit.
 
Tallet er altså noget upålideligt, men når dagbogen nu har registreret en rund million hits, er det noget andre praler af i reklamer på busserne. Så vi praler selvfølgelig også lidt, for sammenligningens skyld.
 
Millionen blev faktisk passeret allerede i maj måned, noget før forventet - men har først vist sig nu ved en gennemgang af dagbogen.
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret juni 2000 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >