Mistænkelige salg
Israel køber løbende våben i Danmark. Det kan muligvis undre, for praksis er officielt, at vi ikke eksporterer våben til lande, der er indblandet i krigsbegivenheder eller væbnede konflikter. Det var grunden til, at våbeneksporten til Tyrkiet kunne stoppes i 1995.
Indtil for et år siden var det stort set umuligt at få oplyst navnene på Danmarks kunder. Mens regeringen priste Danmark som et foregangsland, var vi det sidste EU-land, der offentliggjorde en sådan liste. Rapporten om "Udførsel af våben" kom sidste jul og viste, at Danmark leverede til Gud & Hvermand. Selv Tyrkiet havde i al stilfærdighed sneget sig ind på listen igen.
Aldrig Mere Krig bad som et eksempel justitsministeren oplyse, om, "Danmark leverer komponenter til de F-16 fly, hvormed Israel bomber palæstinenserne. Vil ministeren i bekræftende fald tage initiativ til at salget indstilles, i lighed med, hvad regeringen gjorde for 5 år siden i forhold til Tyrkiet?".
Ny praksis åbner alle døre
Justitsministeren bekræftede oplysningerne, men havde ikke tænkt sig at stoppe det. I stedet forklarede han om en ændring af praksis - gennemført administrativt uden lovændring.
I foråret 2000 besluttede regeringen, at "der som hovedregel bliver givet tilladelse til udførsel af underleverancer af dansk producerede dele til ikke-dødbringende materiel til EU- og NATO-lande uden krav om oplysning om eventuel reeksport, når ansøgningen vedrører bi- og multilaterale samarbejdsprojekter mellem militære myndigheder i Danmark og disse lande".
Denne beslutning giver meget frie rammer for dansk eksport, så vi ikke længere har indflydelse på, hvem den eventuelle slutbruger er. De frie rammer er dog indskrænket til samarbejdsprojekter om "ikke-dødbringende materiel" - som for eksempel F-16 fly. Et kampfly er nemlig i sig selv "ikke-dødbringende", men kun en "våbenplatform"...
Danske våben, der er solgt i et samarbejdsprojekt med for eksempel USA, kan derfor helt legalt ende i et hvilken som helst diktatur, som USA for tiden anser som en god ven.
Danmark tillod udførsel af de nævnte F-16 dele i april måned, hvor forholdene i Israel både kunne kaldes krigsbegivenheder og væbnede konflikter. Slut med forsøg på moralsk korrekt våbenhandel, fremover er det profitten, der styrer.
Spørgsmålet er så, hvordan justitsministeren vil forklare de salg der skete inden praksis formelt blev ændret.