Mens bombeflyene smadrer broer, kraftværker og ministerier i Palæstina og Libanon, kan piloterne glæde sig over den øgede sikkerhed i cockpittet, der skyldes dyrt og højteknologisk dansk design.
Danmark ville ikke stemme for en FN-resolution, der fordømmer bombeangrebene. Den var for ubalanceret, og vi tager helst ikke parti i konflikten. Derfor har Danmark heller ikke kun leveret våben til Israel, men også diverse varer til
Syrien.
For de fleste danskere er det overraskende, at Danmark sælger våben. Nogle husker måske, at
vore strenge love forbyder våbensalg til områder, hvor forholdene er så ustabile, at der er risiko for væbnede konflikter. Reglerne har dog sjældent stået i vejen for en indbringende handel - og bare denne ene med Israel giver 100 millioner kroner til
våbenfabrikken Terma lidt uden for Århus.
For at bøje reglerne sælger vi
officielt ikke våben til Israel, men til USA. Og det er USA, som omgående sælger våbnene videre til Israel, så pæne Danmark har overholdt sine egne regler.
Samme regler stod fx heller ikke i vejen for at sælge
krigsskibe til Saddam Husseins Irak - for en halv milliard kroner. Danmark solgte naturligvis også til Iran, der var i krig med Irak.
Alle disse givtige våbensalg er sket under skiftende danske regeringer, og rutinemæssigt godkendt af Udenrigsministeriet. Samme ministerium har lige nu travlt med at evakuere flere tusinde danske turister, der er kommet i nærkontakt med de dødbringende konsekvenser af denne hovedløse danske eksport af våben.
I ren arrigskab fik jeg skrevet Libanon i stedet for Syrien. Det beklager jeg, da jeg hader at dumme mig og Syrien er lige så godt et eksempel :(. Syrien menes at have afgørende indflydelse på sin lille nabo, selv om Syrien lukkede sine militærbaser i Libanon i 2005 efter internationalt pres og massedemonstrationer.
Som USAs præsident George W. Bush kom til at sige juli 2006, da han troede mikrofonerne var slukket: "See the irony is what they need to do is get Syria to get Hezbollah to stop doing this shit and it's over."
Syrien har modtaget diverse "dual use produkter". Disse kan anvende både civilt og militært, og eksporten er reguleret af en lang række internationale konventioner. Disse er dog ikke mere restriktive, end at tvivlsomme regimer i Albanien, Hviderusland, Iran, Libyen, Rusland og Ukraine har modtaget diverse varer fra Danmark. Syrien har modtaget "Prøve- og inspektionsudstyr" fra Danmark. Det lyder ikke så farligt, selv i disse terrortider.
Israel har fået både tilladelser og afslag til dual use produkterne, men også til mere regulære våbendele, og har altså ikke hver gang været nød til at benytte omvejen via USA. I 1999-2001 fik Israel "Programprodukter til installation i computere (civil anvendelse)" samt "Calibrering af medicinsk ultrasonisk udstyr", en samlet ordre på en halv million.
I år 2000 modtog Israel diverse militært isenkram indenfor kategorierne bomber, raketter og tilbehør, udstyr til fly samt beslægtet udstyr og paramilitært udstyr. I 2004 fik danske fabrikker afslag på en konkret eksport af dual-use udstyr og to gange afslag på våbensalg til Israel. Termas millionkontrakt fremgår ikke af justitsministeriets rapporter.
.tom
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først
bede om tilladelse til.
Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere.
Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :).
Støt gerne via MobilePay:
©pdateret
juli 2006
- WebHamster@FRED.dk:
Tom Vilmer Paamand