EU - nu med statskontrolleret sandhed

EUs center mod disinformation blev selv en troldefabrik for Fake News.

Af Tom Vilmer Paamand - 2017

Se temaet

pix EU har oprettet et disinformation/myth-busting network, comprised of reporting from more than 400 experts, journalists, officials and NGOs in over 30 countries. Netværkets input samles i en offentlig kladde, som firmaet East StratCom så er betalt for at plukker detaljer fra og samle til officielle rapporter. Alle kan løbende bede om at få disse tilsendt, men rapporterne bliver ikke fremlagt systematisk i arkiv, og er derfor besværlige at tjekke (trods direkte henvendelser). Projektet med det kluntede navn "European External Action Service East Stratcom Task Force" er startet på dansk initiativ af den daværende udenrigsminister Martin Lidegaard (RV), og er fokuseret på at imødegå russisk propaganda om Ukraine og Omegn.

Indberetningerne samler revl og krat fra Øst og Vest, og er ofte plukket fra meget obskure hjemmesider og underlige talkshows. Når etablerede medier i Vest bringer helt lignende materiale, bliver disse underligt nok generelt ikke hængt ud i rapporterne. Selve faktatjekket fra East StratCom er desværre en yderst pinlig omgang. Dette mønster kan fx ses i historiefortællingen om NATOs ryk mod Øst, hvor East StratComs analyse består i at alt modstridende kort bliver affejet med at det blot ikke passer, og derfor er propaganda fra Kreml. Øvrig argumentation går typisk ikke videre end at oplysningerne strider mod erklæringer fra EU og NATO, og så må være forkerte. Der er ingen yderligere ekspertise indblandet eller links til uafhængige forskning.


EU-gruppen kritiserer simpel uenighed

En anden typisk imødegåelse er fx den ret ordinære nyhed fra det statslige russiske bureau Sputnik, der bliver opsummeret rimeligt som at "In the relations between Ukraine and the EU there is already the beginning of a crisis, which was visible in the recent Ukraine-EU summit". Dette blev karakteriseret som Fake News fra Rusland og imødegået med at "No evidence given. President Tusk stated that this summit is a good moment to celebrate the strong and deepening friendship between the European Union and Ukraine ...". Men mange vestlige kommentatorer undrede sig tilsvarende over det kølige forhold under EUs sidste forhandlinger med Ukraine, der efter en grundlæggende uenighed måtte afsluttes uden et officielt slutdokument. Det er derfor underligt, at EU her lader sit Disinformation Network bestride hvad almindelige journalister også har set og beskrevet.

I de mange lignende tilfælde fra projektet er der på samme måde ikke så meget tale om bevidst fejlagtige oplysninger, men i højere grad om at komplicerede historier kan fortolkes forskelligt. Her ligner East Stratcoms indblanding så mest irriterede læserbreve, der viderebringes med en pondus, som der kildemæssigt på ingen måde er baggrund for. Nederst på hjemmesiden vasker EU så hænder med en erklæring om at selv om projektet er betalt og styret af EU, er "opinions expressed not considered an official EU position".

At finde fejltagelser, skrøner og bevidst vildledning i russiske medier er en simpel opgave. EUs projekt fungerer desværre elendigt, da projektets modsvar ikke fremstår overbevisende, men blot som som påstand mod påstand. Ideen om faktatjek er sympatisk, men ikke når målet bliver til en postuleret statskontrolleret "sandhed". Vestens propaganda er ofte selv stærkt vildledende, hvorved EUs disinformation/myth-busting network nu fremstår som et klart selvmål, der giver Rusland solide grunde til korrekt at kalde projektet løgnagtigt.

Læs også analysen: Uffe Ellemann spreder Fake News fra NATO

Fodnote- og kildeliste
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret november 2017 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >