Irak smed (ikke) våbeninspektørerne ud i 1998...

Et fast punkt i anklagerne mod Saddam Hussein er, at han smed FNs våbeninspektører ud af Irak i 1998. Sådan har historien ikke altid set ud.

DOKUMENTATION Af Tom Vilmer Paamand - marts 2003

Se temaet
Historien om Irak og de udsmidte våbeninspektører i 1998 kommer fra Anders Fogh Rasmussen, Bush og Blair - samt blandt andre ledende socialdemokrater og radikale.
Et dyk i de gamle aviser dokumenterer hvorledes fortiden pludselig har ændret sig. Det fremgår tydeligt af alle kilder, at Irak også i 1998 gjorde alt for at lægge hindringer i vejen for FNs våbeninspektører (UNSCOM). Inspektørerne forlod så Irak lige før USAs og Storbritanniens bombeangreb i december 1998 - men hvorfor?
 
I 1998 var våbeninspektørernes afrejse ikke noget, der trak store overskrifter i de danske medier. Medierne var i stedet fokuseret på bombeangrebet, der fulgte umiddelbart efter. Saddam Hussein var officielt vores alle sammens fjende, så en god negativ historie om at han smed FNs inspektører på porten ville jo nok blive brugt.
Her er et par eksempler på oplysningen om inspektørernes afrejse fra en troværdig konservativ avis i 1998:
 
Jyllands-Posten den 17. december 1998:
"... Tidligere på dagen evakuerede FN alle våbeninspektører (UNSCOM) fra Irak, efter at en rapport til FNs Sikkerhedsråd konkluderede, at Saddam Husseins styre har lagt utallige forhindringer for våbeninspektørernes arbejde. ..."
 
Jyllands-Posten den 22. december 1998:
"... Først da FN's våbeninspektører gav op, fulgte det amerikansk-britiske militærslag, akkompagneret af de obligate protester fra kredse, som postulerer, at de vil FN's vel, men i øvrigt blæser FN en hatfuld. ..."

Jyllands-Posten kan altså rapportere, at våbeninspektørerne gav op og FN evakuerede dem. I dag har fortiden så ændret sig, viser de aktuelle aviser fra 2003:
 
Jyllands-Posten den 18. marts 2003:
"... I 1998 tilsluttede begge partier sig magtanvendelse i Irak med afsæt i en tidligere vedtaget resolution, da FN's våbeninspektører var smidt ud af Irak, og Operation ørkenræv gik løs. ..."
 
Jyllands-Posten den 9. februar 2003:
"... da irakisk propaganda om sanktionernes uhyggelige virkninger på den civile befolkning efterhånden begyndte at påvirke den offentlige mening, brød inspektionssystemet sammen. Hussein kunne ustraffet sparke FN's repræsentanter ud i 1998. ..."

Nu fortæller Jyllands-Posten, at våbeninspektørene i 1998 blev smidt eller sparket ud af Saddam Hussein. Et nyt dyk i avisbunkerne viser samme mønster hos B.T.:
 
B.T. den 17. december 1998:
"... Dansk våbeninspektør Anita Steensing forklarer, at alle FNs våbeninspektører bliver taget ud inden sådan et angreb. ..."
 
B.T. den 17. december 1998:
"... Den udsendte danske våbeninspektør, civilingeniør Niels Frederiksen, blev allerede evakueret i går formiddag sammen med kollegaer fra UNSCOM, FNs våbeninspektører. ..."

B.T. bruger de samme bløde formuleringer om fortiden som Jyllands-Posten - FNs våbeninspektører blev evakueret eller taget ud. Men også for B.T. ændrer fortiden sig, viser et par nyere næsten enslydende klip:
 
B.T. den 21. december 2002:
"... Irak fortsatte med at producere og opbevare lagre af kemiske og biologiske våben, efter at våbeninspektørerne i 1998 blev smidt ud af landet. ..."
 
B.T. den 18. november 2002:
"... Irak fortsatte med at producere og opbevare masseødelæggelsesvåben, efter at våbeninspektørerne i 1998 blev endegyldigt smidt ud af Irak. ..."

For B.T. er virkeligheden nu, at våbeninspektørerne i 1998 endegyldigt blev smidt ud af Irak. I marts 2003 forlod våbeninspektørerne atter frivilligt Irak, kort før landet igen blev bombet. Hvor lang tid mon der går før det også bliver til en historie om, at inspektørerne blev sparket ud?
 
Det er reelt nok, at begivenheder i fortiden kan forstås anderledes, når nye oplysninger kommer frem. Trods et grundigt dyk i arkiverne er der dog ikke dukket nogle artikler frem fra hverken Jyllands-Posten eller B.T. - eller nogen andre kilder - der dokumenterer ændringen. Tilsvarende har diverse danske og udenlandske politikere undladt at forklare sig om denne detalje.
 
B.T. og Jyllands-Posten har også det til fælles, at begge har en ret ukritisk holdning til den aktuelle krig med Irak. Politiken og Informatíon har en noget mere kritisk indstilling til krigen, og har været noget bedre til at holde fast i den første version af episoden, som alle medier var enige om var sandheden den gang i 1998.
 
Dette er blot en meget lille detalje i det tætte slør af bevidste løgne, der er lagt ud for at få os alle sammen til at støtte denne krig - og det mod en blodig diktator, hvor bare sandheden om hans ugerninger burde være rigeligt!
 
Medierne har denne gang gjort lidt mere ud af at fortælle, når de mest åbenlyse løgne ikke har kunnet fastholdes - men det er faktisk også foruroligende. Når præsidenter, statsministre og medier i skøn forening bruger så let gennemskuelige løgne, er der noget alvorligt galt.
 
De er ikke dumme nok til selv at tro på uhyrlighederne, som selv de større medier ser sig nødsaget til at kommentere kritisk. Men det er alligevel disse officielle begrundelser, der stort set alle på forhånd er afslørede som fejlagtige, som vores politikere og medier fortsat bruger som grunde til, at Danmark er i krig.
 
De kunne i det mindste anstrenge sig lidt og lyve ordentligt for os!

Se flere citater med den ændrede virkelighed og hvordan de indblandede personer selv beskriver det.
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret marts 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >