Krigerisk sprog skaber myter
om forplantningen

Mandens sædcelle trænger ikke uhøfligt ind i en ægcelle, for befrugtningen sker mere som en fælles dans.

Af Tom Vilmer Paamand - november 2012, opdateret maj 2013

Se temaet

tank Hidtil havde en camouflagemalet kampvogn truet de forbikørende bilister ved Antvorskov Kaserne i Slagelse, men den 26. november 2012 fik kanonpiben en anden og fredeligere farve. En aktivist kom forbi med en bøtte lyserød maling, og fik hurtigt skiftet det militærgrønne ud med pink - en meget antimilitaristisk farve.
 
Bemalingen gav kampvognen et helt nyt udtryk. I stedet for at signalere aggressiv militarisme, fik den pink bemaling det latterlige i dette fortidige militær-monstrum til at stå lysende klart. Aktionen er et led i en global afrustning i pink, hvor militære kulører bliver pyntet op til fremtidens helt modsatrettede udfordringer. Imens forbereder partierne i de igangværende forhandlinger om et nyt Forsvarsforlig sig fortsat mest på at vinde de forrige krige en gang til.
 
Beskeden genstart af freds- og konfliktforskning
Regeringen og Enhedslisten er blevet "enige om at styrke grundlaget for, at Danmark kan bidrage med ikke-militære løsninger på internationale konflikter". Frem til 2015 giver regeringen derfor 8 millioner kroner årligt til etableringen af et "program om aktuelle internationale konflikter og nye tiltag inden for freds- og konfliktløsning". Også Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder får øget bevillingen med 10 millioner kroner fremover. Målet er at "Danmark skal føre en aktiv og ansvarlig udenrigspolitik, der både fremmer en mere fredelig og retfærdig verden og plejer danske interesser", lyder det i forslaget til Finanslov 2013. Samtidig bliver forsvarsudgifterne skruet lidt ned - til stort set samme niveau, som den tidligere borgerlige regering havde foreslået...
Da det hele foregik i dagtimerne for rullende kamera var det klart, at bemalingen kun ville blive symbolsk og midlertidig. Den blev bevidst udført med vandbaseret maling, så et par regnbyger ville være nok til at skylle den af. Det lykkedes da heller ikke at male kampvognen helt færdig, men kanonen stod flot i pink, da militær og politi rykkede ud i stort antal. Kasernen anmeldte det som hærværk - der jo ellers, som navnet angiver, normalt er hærens handlemåde...
 
I stedet var aktionen en form for civil ulydighed, da den foregik i offentlighed og da politiet kom, opgav aktivisten naturligvis høfligt sit fulde navn. Politiet bremsede for yderlige kreative udfoldelser, selvom kanonen var klar til anden omgang maling og lidt finish - og lovede at der ville falde en bøde. En ophidset militærmand gav sig til at afvaske bemalingen, og det lykkedes nemt med sæbevand.
 
Nogle forandringer går hurtigt, mens andre kræver længere tid for at hænge ved. Forvandlingen af kampvognen til et fredeligt symbol gik stærkt, men at få alle vore militære løsninger ændret til ikkevoldelige sker i lidt langsommere tempo - men det skal nok komme!
 

 
Aktionen blev filmet til DR2-serien "Frank ser rødt", der blev sendt i 2013, hvor Frank Poulsen "puster nyt liv i røde mærkesager". Jeg skulle som journalist og aktivist deltage i et afsnit om militær og våbenproduktion, hvor det primære var en længere samtale om mit mangeårige arbejde med at grave i de danske våbenfabrikkers virke. Det ekstra stunt med bemalingen var aftalt på forhånd med Frank og filmholdet, der også stod for den lysserøde maling.
Frank malede selv med, men benægtede alt, da politiet kom - og overlod det til mig at tage imod straf og betale bøde. Straks bagefter blev både Frank og DRs jurister bange for at stå ved episoden, og produktionsselskabet frygtede at få hele programserien aflyst. Min rolle blev klippet ud, men mange af mine synspunkter og oplysninger står tilbage i programmet, så det er vel ikke helt skidt.
 

 
Tom Vilmer Paamand kan kontaktes på telefon 5051 0328 og mail: Tom@FRED.dk. Ovenstående billede kan downloades i TIF-version (5Mb) - kommercielt genbrug efter aftale, for græsrødder er det naturligvis frit.

Historien blev grundigst omtalt i Sjællandske Medier, og kom på DR2 i de "Dårlige Nyheder", hvor jeg var inviteret ind på et link fra Århus. Desværre blev jeg stærkt distraheret af et grimt ekko i hovedtelefonen - men jeg fik vist sagt det vigtigste alligevel...



Se kommentarer...




Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2024 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand