March for freden

Den japanske budistiske orden Nipponzan Myohoji og Trident Ploughshares march for fred forlod 26. juni 2000 den engelske atomvåbenfabrik ved Aldersmaston i Berkshire.

Af Elinor Mckenzie - september 2000

Se temaet
Den japanske budistiske orden Nipponzan Myohoji og Trident Ploughshares march for fred forlod 26. juni 2000 den engelske atomvåbenfabrik ved Aldersmaston i Berkshire. Datoen markerer tyve års jubilæet for etableringen af Fredspagoden i Milton Keynes. Marchen nåede Faslane 1. august tids nok til at deltage i Trident Ploughshares store blokade 'Luk Faslane' Marchen blev støttet af engelsk og skotsk CND.
Nipponzan Myohoji er en lille budistisk orden grundlagt af den velærværdige N. Fujii (1885-1985) som udviklede metoden med at bede for fred, mens man slog på en bønnetromme. Efter ødelæggelsen af Hiroshima og Nagazaki i 1945 hengav ordenen sig til at arbejde for verdensfred ved at støtte kampagner for nedrustning.
Treogtyve deltagere startede den 500 mil lange march. De fik tilslutning af lokale støtter undervejs. Mange andre viste deres støtte ved at tude med deres bil horn eller tilbyde kaffe og te eller frugt. Sådanne gaver og tegn på støtte blev værdsat meget af marchdeltagerne.
Flere hundrede mennesker deltog i forberedelsen af mad og fremskaffelse af overnatningssteder for marchdeltagerne. Dette var gratis. I den forbindelse skal specielt nævnes den hjælp mange grupper af Kvæker venner og skotsk CND gav.
De marcherende var en meget forskelligt sammensat gruppe kom fra meget forskellige religiøse og ikke religiøse organisationer. En fredsvandrer havde det røde flag udfoldet fra hendes rygsæk under hele marchen. De kom sammen fra England, Skotland, USA, Sverige, Schweiz, Tyskland, Holland, Danmark, Japan og Sri Lanka fordi de bekymrede sig om freden og havde omsorg for livet.
Ordet spredes
Succesfulde offentlige møder blev holdt i Oxford, Manchester, Kendal og Glasgow. Fredsmarchdeltageren, den budistiske nonne Astrid Ubas sagde: "Atomvåben er en blivende trussel mod livet. De er uetiske, de spilder ressourcer, og den internationale domstol har for nyligt erklæret dem ulovlige ifølge international lov". Efterfølgende dømte Sherif Gimblett i Grennock at Trident er ulovlige i Skotland. Angie Zelter en af de tre fra Grenock talte ved et møde i Oxford. Hun sagde: "Vores frifindelse i Grenock rensede os for kriminelle hensigter, og samtidig understregede de engelske atomvåbenstyrkers kriminelle hensigter. Atomvåben er masseødelæggelsesvåben som ikke kan bruges præcist eller noget påskud om at rette noget forkert. Det er grundlæggende massemord efter en katastrofal skala med muligheden for optrapning til anvendelse af tusindvis af atomvåben som kan afslutte al liv på jorden". Sådanne indlæg overbeviste mange til at rejse til Faslane 1 august for at deltage i blokaden.
Fredsvandrene oplevede en yderst positiv modtagelse, når de snakkede om formålet med marchen. Alligevel skal der gøres meget af engelsk og skotsk CND, Trident Ploughshares og andre fredsorganisationer i retning af at organisere og stå inde for offentligt arbejde for fred. Der er meget støtte for det kristne CND, fagforeningernes CND og for forbindelser til miljøgrupper. De økonomiske, demokratiske og miljømæssige argumenter for fred er i overensstemmelse med almindelige menneskers ønsker. Lad os gøre bedre brug af disse magtfulde redskaber og fejre begyndelsen af en fornyelse af fredsbevægelserne både på lokal og international plan.
En konkluderende mange tak til alle dem som støttede os fra alle marchdeltagerne.
 
Kilde: Nucelar Free Scotland 


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2000 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >