Fredsbevægelsen i Israel

Rapport fra den israelske del af Women's International League for Peace and Freedom.

Af Aliyah Strauss - december 2002

Se temaet
Når WILPF hvert halvandet år holder internationalt møde leverer de nationale sektioner en rapport. Ved mødet i december 2002 var der megen opmærksomhed om den israelske og den palæstinensiske rapport. Det følgende er redigerede uddrag fra den israelske rapport.
Den israelske sektion har 20 medlemmer, men er meget aktiv i arbejdet for fred mellem Israel/Palæstina og arbejder sammen med andre fredsgrupper bl.a. Kvinder i Sort. Alle organisationerne har både israelske og palæstinensiske medlemmer.
Den politiske situation er værre end nogensinde under Ariel Sharons højreorienterede ledelse. Oppositionen, der er i mindretal i det israelske parlament Knesset, har ingen indflydelse på de brutale militære aktioner mod palæstinenserne.
Palæstinenserne er fanget i et dilemma. Når de forsøger at dæmpe ekstremisterne for at skabe forhandlingsbetingelser, ødelægger den israelske hær det ved at sprænge huse i luften med tab af mange menneskeliv under dække af, at de søger efter terrorister, og når palæstinensiske ekstremister udfører selvmordsbombninger giver dette anledning til nye brutale overgreb på civile palæstinensere.
Gallupundersøgelser og studier foretaget i Israel og blandt palæstinenserne viser, at flertallet af befolkningerne ikke er ekstremister. De ønsker volden fra begge sider standset. Alligevel er den israelske offentlighed bange for terrorhandlinger fra palæstinensisk side og flertallet tror, at kun en stærk militærperson som Sharon kan beskytte Israel. Derfor fortsætter voldsspiralen.
Et vigtigt arbejde for WILPF og den israelske fredsbevægelse er at vise offentligheden, at de fleste palæstinensere ønsker at leve i fred i en Palæstinensisk stat side om side med Israel, og at styrke fredsbevægelsen på begge sider for at lægge pres på fredsforhandlingerne.
 
Racisme i Israel
I de senere år er de demokratiske forhold for specielt de palæstinensiske indbyggere i Israel forværret, og overalt findes racistiske plakater og racistisk graffiti. Modviljen mod araberne er udvidet til også at gælde israelere, som er imod regeringens politik, og denne modvilje har blandt andet resulteret i chikanerier, beskyldninger og endog afskedigelser.
Regeringen overvejer at fremsætte en lov, der vil gøre det ulovligt at støtte den palæstinensiske kamp for en uafhængig stat - idet man ligestiller dette med støtte til terror, og derfor bør det straffes.
 
Aktiviteter rettet mod israelere
Der har været afholdt to store fredsmarcher: en i Jerusalem med over 4000 kvinder og en i Tel Aviv med over 10.000 deltagere. 8. marts 2002 blev der aflagt besøg på 30 ambassader, hvor ambassadørerne blev opfordret til at støtte fredsbevægelserne i Israel og lægge pres på deres regeringer om at støtte FNs fredsinitiativer.
WILPF har protesteret uden for Hasharon fængslet imod den inhumane behandling af 12-17 år gamle børn. I Øst-Jerusalem deltog de i en protest mod blokade og chikanerier mod den palæstinensiske forstad Issawiya, men blev mødt af et massivt opbud af politi, der spredte demonstranterne med tåregas og vold. Mange blev sårede, heriblandt ældre mennesker på 60-70 år. WILPF har endvidere deltaget i to protester mod de ulovlige bosættelser.
 
Aktiviteter rettet mod palæstinensere
Disse aktiviteter bliver udført af mange israelske fredsorganisationer i samarbejde med den palæstinensiske fredsbevægelse, men israelsk hær og politi lægger ofte hindringer i vejen for dette arbejde.
I Hebron har WILPF været med i arbejdet med at høste oliven og bragt mad og tøj til de hjemløse palæstinensere. I en protestmarch, hvor flere tusinde kvinder deltog for at protestere mod den israelske genbesættelse af Ramallah, blev de mødt af et massivt opbud af hær og politi og fik ikke lov at mødes med den palæstinensiske march til en fælles protest.
En konvoj på 35 lastbiler med fødevarer og medicin til Jenin blev tilbageholdt en uge med det resultat, at en del af fødevarerne blev ødelagt.
De repræsentanter fra WILPF, der besøgte Israel/Palæstina sidste år, donerede en pengegave, for hvilken der er indkøbt sandaler til de palæstinensiske fanger i Ketsiot fængslet.
Rapporten fortæller videre om hjælpekonvojer, fredsmøder og om deltagelse i olivenhøsten som levende skjold for de palæstinensiske bønder, alt sammen under meget vanskelige forhold.
 
Aktiviteter uden for Israel
Ednna Clukman blev inviteret til Spanien af den spanske afdeling af Kvinder i Sort, og talte i seks byer om fredsbevægelsen i Israel.
Aliyah Strauss blev inviteret til USA og talte i 11 byer, ligeledes om fredsbevægelsen og kontakten med de palæstinensiske fredsaktivister.
 
Udfordringer i 2003
Den Internationale Menneskerettighedsmarch, oktober 2003. En gruppe af kvindelige aktivister i Norge har påtaget sig at organisere en International Menneskerettighedsmarch i Israel og Palæstina i marts 2003, og blandt andre Alyia Strauss og Tagrid Shibita vil deltage i organiseringen af dette projekt. Tagrid tilbragte 10 dage sammen med en anden israeler og tre palæstinensere i en begyndende planlægning, og invitationer vil blive sendt ud i hele verden for at få kvinder til at deltage i Israel og Palæstina.
WILPF Israel vil fortsætte sine aktiviteter for at fremme freden. Nogle mål er:
at bringe den nuværende højreorienterede, antifreds-regering til fald.
at vælge en ny regering, der forhåbentlig vil føre landet til fred med palæstinenserne.
at kæmpe mod den voksende racisme i det israelske samfund.
at støtte sine palæstinensiske naboer.

Oversat og redigeret af Karen Rald.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2002 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >