Nyrup anklages som krigsforbryder

Canadiske jurister trækker Poul Nyrup Rasmussen, Niels Helveg Petersen og Hans Hækkerup for krigsforbryder-domstolen i Haag.

Af Tom Vilmer Paamand - maj 1999

Se temaet
 
NATOs bombning af en serbisk tv-station i 1999 kommer nu for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Danmark anklages sammen med 17 andre NATO-lande for brud på den europæiske menneskerettighedskonvention. 16 personer blev dræbt og 18 kvæstet ved bombningen, som Amnesty International har betegnet som en krigsforbrydelse.
( Ritzaus Bureau 19/10-2001 )
 
Stopsignal mod krig  
Anklagerne mod de nævnte danske ministre er en udløber af de canadiske juristers sag mod Canadas egen regering. Alle NATOs ledere står nu til en anklage for krigsforbrydelser, lige fra den amerikanske præsident Clinton og helt ned til de nævnte danske ministre.
 
De canadiske jurister har efterforsket den canadiske regerings mulige krigsforbrydelser i lang tid. Den nyeste del af anklagerne bygger på NATOs angreb på Jugoslavien, og det er denne del, der har bragt de danske ministre under anklage.
 
Juristerne anklager gælder også regeringen Nyrup Rasmussen, der dermed har bragt Danmark ud i alvorlige problemer ved at lade danske soldater deltage aktivt i angrebene på Jugoslavien. Anklageskriftet opregner konkrete anklager mod navngivne ministre og regeringsledere i Danmark og de øvrige NATO-lande for deltagelse i krigsforbrydelser.
 
Anklagerne er samlet i et juridisk notat med titlen "Notice of the Existence of Information concerning Serious Violations of International Humanitarian Law within the Jurisdiction of the Tribunal". Denne erklæring er udformet af canadiske jurister, samt advokater fra andre lande, under ledelse af en gruppe professorer på York Universitet i Canada.
 
Erklæringen blev den 6. maj sendt til "The International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia" i Haag - og nu er det op til juristerne ved denne domstol, om de vil gå videre med sagen.

Den juridiske tekst kan ses her. Læs også et opfølgende brev til "Justice Arbour et al." fra de canadiske jurister 26. juli 1999.

NATO er allerede dømt

Det canadiske anklageskrift er langt fra den eneste sag om Jugoslavien, der er sendt for Krigsforbryderdomstolen. Mens dette skrift er stort set ukendt, har domstolen lige rejst anklage mod Slobodan Milosevic under stor offentlighed.
Jugoslavien har selv rejst en meget latterliggjort sag ved Den Internationale Domstol i Haag for en måned siden, hvor de anklager en række NATO-lande for ulovlig magtanvendelse. Der er ikke faldet dom i denne sag endnu. Også en græsk sagfører har sendt et personligt anklageskrift til Haag, men de canadiske sagførere har leveret den hidtil mest gennemarbejdede sag.
 
Men NATO er faktisk allerede blevet dømt for krigen. I Grækenland har tyve højesteretsdommere fundet NATO skyldig i at begå krigsforbrydelser i henhold til Geneve-konventionen fra 1949. NATO blev dømt for at begå økologiske ødelæggelser, ved at bruge militær teknologi for at ramme befolkningens sundhedstilstand og naturen, samt for bevidst at ødelægge infrastrukturen i Jugoslavien.
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret maj 1999 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >