Sessionsraid

En råkold efterårsuge, i blæst og regn, stred unge sessionssøgende sig ned ad Hammerensgade på Østerbro og ind i sessionsbygningen. Men inden de slæbte sig de sidste tunge trin op ad de store trapper, måtte de kante sig forbi Militærnægterforeningens mobile propaganda-udrykningstyrke, alias Militærnægterforeningens Propagandister - bedre kendt i Forsvarets Efterretningstjeneste som MP'erne. I fem fulde dage stod MP'erne foran sessionen på Østerbro og uddelte militærnægter-materiale til unge håbefulde sessionssøgende.

'Jeg nægter', sagde Michael på 18 år, da NBs udsendte medarbejder spurgte om han ville være soldat. Michael havde taget stilling på forhånd. Det var primært tvangen Michael ikke brød sig om, som han sagde: 'Jeg bryder mig ikke om den form for disciplin og hierarki'.

Morten, en anden nægter der forvildede sig ind i MP'ernes militærnægterpropaganda-net, sagde, at han hellere ville koncentrere sig om sin uddannelse. Også han var overbevist militærnægter på forhånd. 'Det er spild af tid. Jeg nægter. Jeg kan ikke bruge militæret til noget. Jeg synes det skal være op til den enkelte selv at bestemme hvad han vil. Militæret burde være frivilligt. Vi har jo ikke rigtig nogen fjender!', sluttede Morten.

Både Morten og Michael tegner meget godt tendensen blandt mange unge sessionssøgende i disse år. De foretrækker en civil-uddannelse, frem for en militær. De tager afstand fra det militære hierarkiske og disciplinære system og endelig foretrækker de en frivillig hær, hvis Danmark absolut skal have en hær.

Også Martin som MP'erne når at snakke med inden han forsvinder ind på sessionen 'overvejede at være nægter'.

Og Sune, som ikke vil have sit billede i NB, siger: 'jeg har overvejet alle muligheder, også militærnægtertjenesten. Specielt tænker jeg på U-lands-værnepligten.'

Det har i mange år været muligt at aftjene sin værnepligt udstationeret i et u-land, men betingelserne har været af en sådan art, at meget få nægtere har valgt, eller har kunne vælge, denne mulighed. For at blive udstationeret som u-landsfrivillig, skal man som de væsentligste krav være fyldt 22 år og have en relevant uddannelse. De færreste nægtere opfylder de betingelser. Men det er Sune helt på det rene med, 'jeg regner med at tage en relevant uddannelse og så blive nægter bagefter', oplyser Sune.

Aage Spindler der er kontorchef i Indenrigsministeriets Militærnægteradministration, der håndterer disse sager, oplyser til NB, at i dette årti var der kun to der benyttede muligheden. Én i 1990 og én i 1994.