Strandet i Danmark
Den jugoslaviske tragedie fortsætter. Igennem de sidste 10 år er folk flygtet ud af det tidligere Jugoslavien for at slippe væk fra vold og krig. Seneste bølge af flygtninge strømmede ud fra det tidligere Jugoslavien under Kosovo-krigens opblussen i foråret og sommeren 1999. Det var ikke kun hundredetusindvis af forfulgte albanere, der flygtede, men også mange tusinde unge i den serbiske forbundshær, nægtede at møde op og atter andre deserterede simpelthen. Én af disse unge serbiske militærnægtere sidder idag i Danmark og håber på at få asyl. Sidste NB (NB 4 1999) bragte et interview med ‘Nikola’ (hans rigtige navn er redaktionen bekendt), hvori ‘Nikola’ fortæller om sin situation og flugt til Danmark.
Krigen i Kosovo var et resultat af årtiers fejlslagen politik og at situationen i Kosovo var særdeles spændt optil de voldsomme krigshandlinger i foråret og sommeren 1999. Det vidste enhver med lidt indsigt i regionen på det tidspunkt. ‘Nikola’ flygtede klogeligt allerede fra den serbiske hær i efteråret 1998. ‘Nikola’ fortalte i sidste NB hvordan der allerede i løbet af sommeren 1998 - altså godt et år for serbisk erklæret krigrisklstand - gik rygter om serbernes hårdhændede fremfærd i Kosovo. Så da ‘Nikola’ i oktober 1998 blev mobiliseret og kørt mod Kosovo, vidste han godt hvad klokken var slået. ‘Nikola’ valgte at desertere. ‘Jeg sagde nej til at skyde mod civile. Jeg kunne ikke deltage i krigen’, sagde ‘Nikola’ til NB 4 1999.
Imidlertid har ‘Nikola’ nu fået afslag på sin asylansøgning siden NB sidst talte med ham. ‘Nikola’ fortæller til NB at han har fået et foreløbigt afslag. De danske myndigheder henholder sig nemlig til et nyligt udarbejdet notat der fastslår krigsperioden fra marts 1999 til juni 1999, og uden for den periode har de ansvarlige danske asylmyndigheder ikke umiddelbart tænkt sig at give militærnægtere asyl. Notatet er dog ikke altafgørende. Hver enkelt sag kan stadig tages op til individuel afgørelse, og hvis det viser sig at den enkelte asylansøger skulle have særlige behov for beskyttelse, vil dette indgå i en fornyet overvejelse. Se Informations Niels Rohleders artikel andetsteds i dette blad.
‘Min sag er sendt til ministeren’, siger ‘Nikola’ til NB. ‘De siger at jeg kan vente svar i løbet af nogle måneder. Det kan tage 1 måned, det kan tage 6 eller 10. Jeg venter og venter. Jeg er strandet her’, slutter ‘Nikola’.
|