Firmaet
Lundin Oil
er tiltalt i Sverige for
alvorlige krigsforbrydelser i Sudan i årene 1999 til 2003.
Anklagen
inkluderer også krav om konfiskering af Lundin Oils fortjeneste – et beløb på over en milliard i danske kroner.
Fortiden har masser af eksempler på hvordan firmaer har plyndret og røvet i Afrika, men der har kun været få
retssager.
Lundin Oil afviser ikke umiddelbart anklagerne, men
bestrider.
at den svenske stat har ret til at dømme.
Lundin Oil havde officiel licens til udvinding af olie fra Sudans regering i den sydlige del af landet – mens landet var i borgerkrig. Oliefirmaet betalte regeringen millioner, og til gengæld ”sikrede” regeringen selskabets olieaktiviteter i området. Det er denne meget brutale hjælp, som den svenske anklager nu takserer som krigsforbrydelser, med oliefirmaet som medskyldig.
De rige oliefelter i det sydlige Sudan var omstridte, men Lundin Oil startede sin efterforskning, og fandt sig i 1999 et godt oliefelt. Det sudanesiske militær tog sammen med en lokal milits kontrollen over området, så Lundin Oil kunne arbejde frit. Området havde ellers været relativt forskånet for konsekvenser af borgerkrigen, men blev nu et af de værst ramte. Lundin Oil skal også have brugt børnesoldater. Dette varede ved lige til firmaet forlod Sudan i 2003.
Andre retssager
- Efter Den Anden Verdenskrig blev ledelsen i store tyske virksomheder, som
IG Farben og Krupp,
dømt for krigsforbrydelser.
- Holland har dømt en
eksportør
for at sælge kemikalier til Saddam Hussein, der brugte dem til at dræbe flere tusind mennesker med i 1988.
- Olieselskabet
Total
blev retsforfulgt i 2002 for en lignende sag som Lundin Oils, for forbrydelser i Myanmar - men blev frifundet.
I følge det svenske anklageskrift gennemførte Sudans regering en
krig i strid med international humanitær lov, hvilket kan straffes efter svensk lov.
”Undersøgelsen viser, at militæret og dets allierede milits systematisk angreb civile. For eksempel luftbombardementer fra transportfly, skydning af civile fra helikoptere, bortførelser og plyndringer. Desuden afbrænding af hele landsbyer og deres afgrøder, så folk ikke havde noget at leve af. Mange civile blev dræbt, såret og fordrevet”
forklarer
den svenske efterforskningsleder.
”Lundin Oil anmodede den sudanesiske regering om, at militæret skulle være ansvarlig for sikkerheden, velvidende om at dette betød, at militæret derefter tog kontrol via militær styrke. Det, der i kriminel forstand er medvirken, er at Lundin Oil stillede disse krav ligeglade med, at militæret gennemførte krigen på en måde, som var forbudt i henhold til international humanitær ret”.
Efter anklagerens opfattelse fortsatte Lundin Oil fra 1999 med at fremme de forbrydelser, som militæret og dets allierede milits begik for at muliggøre fortsatte olieoperationer. Selskabet bad blandt andet regeringen om at bygge veje til olieefterforskning i områder, der endnu ikke var under regeringens kontrol. Militæret måtte så tage kontrol over områderne, før aktiviteterne kunne starte, hvilket udløste diverse forbrydelser mod civilbefolkningen. Beviserne er omfattende, og omkring 150 vidner er blevet interviewet.
Hovedvægten er på de alvorlige krigsforbrydelser, som blev begået af nogle ukendte personer inden for den sudanesiske regering. Endelig skal det bevises, at de tiltalte fra Lundin Oil er medskyldige i forbrydelserne. Her undersøges virksomheden og dens interne rapportering om situationen i Sudan, samt kommunikationen med den sudanesiske regering. Anklageren får her hjælp af vidner med tilknytning til Lundin Oil.
Efterforskningen har stået på siden 2010, men har taget mange år, da det drejer sig om kompleks og kompliceret kriminalitet – i et fjernt og stort geografisk område midt under en borgerkrig. I modsætning til forbrydelserne i fx Ex-Jugoslavien, Syrien og Rwanda er der ikke oprettet internationale domstole om Sudans borgerkrig, der kunne støtte den svenske efterforskning.
Dansk firma kan få bøde for sanktionsbrud
Danske myndigheder har ikke tilsvarende effektivt rakt ud efter paragrafferne om krigsforbrydelser, i sager rettet mod danske virksomheder. Alligevel findes der også tilsvarende retssager herhjemme.
Pt er der en
retssag
i gang i Danmark, der også drejer sig om olie og krig. Firmaet
Dan-Bunkering
er tiltalt for i strid med
EU-sanktioner
at have solgt jetbrændstof til Rusland, der så blev brugt af russiske bombefly i Syrien.
Flere hundrede tusind tons brændstof blev leveret direkte, eller diskret pumpet over til russiske tankskibe – tæt på en syrisk havn, hvor brændstoffet så ikke burde have været endt. Dan-Bunkering insisterer på total uvidenhed, og åbenbart på tilsvarende naivitet. for der var rigeligt med
advarsler
undervejs.
De russiske kampfly menes at have smidt
70.000 bomber
over Syrien til støtte for Assad-regimet, uden respekt for civilbefolkningens kår – men dette rækker i Danmark kun til en mulig
multi-millionbøde
for sanktionsbrud.
Fodnote- og kildeliste
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2021 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand