Britiske undersøgere kan hjælpe Danmark til mere åbenhed

Venstre fastholder i 2016 sin bortforklaring, som i følge Chilcot-kommissionen undergravede FN.

Af Tom Vilmer Paamand - august 2016

Se temaet
Efterforskerne fra den såkaldte Chilcot-undersøgelse bliver inviteret til høring i Folketinget. Deres rapport om britisk krigsdeltagelse gav massiv kritik af krigsgrundlaget. Ikke mindst af det påståede FN-mandat hvor rapporten konkluderer, at Storbritannien undergravede FN ved at gå i krig uden at have flertal for det i Sikkerhedsrådet.

Rapporten trækker dermed også slagskygger over det minimale danske krigsflertal i 2003 under statsminister Anders Fogh Rasmussen. Det danske krigsgrundlag var et krav om at Irak skulle respektere FNs resolutioner, og dette fastholder Venstre i dag: "Man må på et tidspunkt sige, at det har en konsekvens, hvis ikke man overholder det, som FNs Sikkerhedsråd har besluttet."

Men undersøgelsen konkluderer, at selvom den daværende britiske leder Tony Blair tilsvarende begrundede angrebet i "to uphold the authority of the Security Council", blev resultatet det stik modsatte: "In the absence of a majority in support of military action, we consider that the UK was, in fact, undermining the Security Council's authority."

Diplomaten John Chilcot har styret undersøgelsen med et flot underspillet sprog, som han bruger med lammende præcision. Ikke mindst som når han om Tony Blairs tyrkertro på Iraks påståede masseødelæggelsesvåben skriver, at truslen fra dem blev "presented with a certainty that was not justified".

Chilcot mener i øvrigt ikke, at Tony Blair direkte løj om beviserne, men at hans udsagn var baseret på tro og ikke viden: "The deliberate selection of a formulation which grounded the statement in what Mr Blair believed, rather than in the judgements which the Joint Intelligence Committee had actually reached." Mon ikke den vurdering også har sine tydelige danske paralleller.

En militær aktion var på ingen måde sidste mulighed, og argumenterne for krig aldeles utilstrækkelige. Det var vi en hel del, der sagde før Irak-krigen, og nu er det så officielt dokumenteret i Storbritannien. Trods rapporten opsigtsvækkende konklusioner, mener Venstre fortsat ikke at der noget at komme efter herhjemme, hvor vi jo pt kommer til at nøjes med en officiel historisk granskning.

Men trods alt kommer Chilcot-undersøgelsens folk til Danmark, hvor et flertal i Forsvarsudvalget med rød blok og Liberal Alliance indbyder folkene bag den britiske Irakkommission til Danmark til en åben høring inden for de nærmeste måneder.



Reaktioner på Chilcot-rapporten

Det danske grundlag for at gå i krig i Irak, var lige så tyndt som det britiske, mener professor i international politik Ole Wæver: "Vi kan overføre stort set det hele. Mens vi venter på at få en eller anden dansk undersøgelse, så må vi nok antage, at det meste af det her også gælder for Danmark", for "der er oplagte paralleller mellem Blair og Fogh". "Man har i London været villig til at udøve selvkritik på en måde, vi godt kan være misundelige over."

"Det lykkedes bare ikke for Blair, og derfor ender han med at stå tilbage med en dybt upopulær krig, som ikke er ordentligt planlagt, og som ender i en stor fiasko for Storbritannien og for ham selv," siger Mikkel Vedby Rasmussen. "Vi har jo så den yderligere problematik, at vi både har et forhold til briterne og amerikanerne. Og hvis briternes felttog var dårligt planlagt, så er det jo en beskrivelse af den ramme, den danske indsats foregik inden for."

Forsvarsminister Peter Christensen (V) afviser at kommentere om nogle af kritikpunkterne kan overføres til den danske indsats. Medlem af Forsvarsudvalget Torsten Schack Pedersen (V) siger: "Det er jo en politisk diskussion, om man ville acceptere, at Irak sad FNs resolutioner overhørig og ikke rettede sig efter Sikkerhedsrådets klare meldinger."

Socialdemokraternes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen: "Briterne får nu en sagligt baseret samfundsdebat om, at deres land har deltaget i Irakkrigen. Det kan vi ikke i Danmark. Det ville klæde regeringen at sige, de tog fejl, og genetablere kommissionen."

Johan Kirkmand fra Tribunalforeningen: "I England kunne befolkningen få sandheden frem, men i Danmark har Venstre blokeret for en enhver uhildet undersøgelse og nedsat en narresut af en historikerundersøgelse. Støt Tribunalforeningen - vi undersøger Danmarks krige, når Folketinget ikke vil."

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2016 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.dk
< FRED.dk
Oversigt - Søg >