Nye fredskrav fra FN vedtaget af Danmark

Oprustning må ikke gå ud over de presserende investeringer i bæredygtig udvikling.

Af Tom Vilmer Paamand - 2024

Se temaet

image Et dokument med den flotte titel ”Deklaration for Fremtidige Generationer”, blev resultatet af et fremtids-topmøde for FNs medlemslande. Danmark har tilsluttet sig dette, sammen med samtlige(!) andre medlemmer af FN.

Deklarationen har fokus på ungdommens fremtid. Den opsummerer både gældende aftaler, og opstiller nye på en lang række områder, såsom bæredygtighed, klima og videnskab – samt ikke mindst fred.

Mens FNs verdensmål kun brugte få ord på freden, har Danmark hermed skrevet under på langt mere omfattende handlingspunkter, som bør bruges til at opstille krav om reel handling fra dansk side – om end punkterne officielt er juridisk ikke-bindende.


Vor regering skal fx, som der nu står, sikre at forøgelsen af Danmarks militærbyrde ”ikke går ud over investeringer i bæredygtig udvikling og opbygning af bæredygtig fred”. Samt ”fremme målet om en verden fri for atomvåben”.

Blandt meget andet godt, genbekræftede stats- og regeringscheferne FNs grundlæggende løfte, om at ”beskytte kommende generationer mod krigens svøbe, … intensivere vores brug af diplomati, forpligte os til at løse vores tvister fredeligt, og afstå fra trusler om eller brug af magt eller aggressionshandlinger”. Og lover hermed at ville ”løse konflikter og kriser med fredelige midler”...


FN betegner deklarationen som “den mest vidtrækkende internationale aftale i mange år, der dækker helt nye områder og spørgsmål, som det ikke har været muligt at nå til enighed om i årtier“, såsom Blandt nationernes nye fredsløfter står blandt andet:

Der er meget andet godt i finde iblandt teksterne - omend fx indlysende tiltag som fredsforskning og undervisning i konfliktløsning mangler. Topmødet ’Summit of the Future’ fandt sted den 22.-23. september 2024 i New York. Arbejdet med det omfattende dokument blev koordineret af Tyskland og Namibia, og er resultatet af meget intense forhandlinger, hvorfor en lille flok lande nok underskrev, men dog tog afstand fra dele af resultatet.

Rusland var især utilfreds med sproget om civilsamfundsinddragelse, nedrustning og styrkelse af menneskeret. Også Algeriet, Bolivia, Kina, Cuba, Egypten, Eritrea, Iran, Irak, Libyen, Nicaragua, North Korea, Sri Lanka, Syrien, Venezuela og Zimbabwe fik sat bekymrede fodnoter.

Visionens vingespand er da også flot, men samtidig svær at få gjort til et praktisk instrument i nutidens virkelighed, hvor flere store konflikter står i fuldt udbrud. Dette bør dog ikke afskrække fra herhjemme at skubbe bag på disse officielle danske fredsløfter, og kræve synlige resultater.



Fodnote- og kildeliste
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2024 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >