Blandede nyheder

Flere tyrkiske militærnægtere
Den internationale militærnægterdag blev i Tyrkiet markeret med en pressekonference og en antimilitaristisk festival hvor tre unge tyrkere foran 800 mennesker erklærede sig som militærnægtere. 'Vi håber dette vil få folk i Tyrkiet til at tænke på militærnægtelse, og vi håber også på en stor reaktion i de tyrkiske medier', siger Uygar Abaci i en e-mail fra IAMI (Istanbul Antimitarist Initiative).
Aktivisterne venter nu på reaktioner fra myndighederne og forbereder sig på en kampagne imod militærtjenesten.
'Vi mener at den Internationale Militærnægterdag har en mening indtil den sidste militarisme-borg i verden er blevet overtaget af pacifister. De tyrkiske antimilitarister behøver og venter på jeres solidaritet i forsøget på at overtage een af de vigtigste borge i verden', slutter Abaci.
PMH

Amnesty International beskylder NATO for krigsforbrydelser

Amnesty International beskylder NATO for krigsforbrydelser i forbindelse med krigen i Kosovo. Amnesty International henviser til, at bombningerne af civile mål var en klar overtrædelse af gældende regler.
NATOs generalsekretær George Robertson, mener derimod at Milosevic' krigsforbrydelser var så grove at NATOs bombninger af civile mål kan retfærdiggøres. (10-Radioavisen 7.6.2000).

Kosovo var endnu et eksempel på en voldsspiral der eskalerede. Volden avlede mere vold. Danmark deltog ukritisk i fuldbyrdelsen af krigsforbrydelser mod menneskeheden. Uskyldige civile blev ofre for NATOs hævnbomber - udfra devisen 'de begår krigsforbrydelser, så må vi også'.

Med ikke-militære midler kunne Kosovo-krigen være undgået og uhyrlighederne stoppet mange gange inden NATO gik i krig.
PMH

Desertører udvises
'To mænd fra Sandazak-provinsen i Montenegro Jugoslavien, nægtes nu asyl i Danmark.
De deserterede for halvandet år siden, for at undgå militærtjeneste i den jugoslaviske hær. De flygtede med deres koner og børn. Den ene mand oplyser til Ekstra Bladet, at han flygtede da han så et flyveblad fra NATO, der opfordrede soldaterne til at desertere.
Efter de mænds udvisning, har Udlændingestyrelsen sendt i alt otte desertører tilbage til fængsel i Jugoslavien', skriver Dagbladet Arbejderen d. 26.5.2000.
PMH