Rapport fra et udstationeringssted 2

Tekst og Foto: Jesper Høy Rasmussen

På Skoleprojektet Giraffen er man udsat for en meget social dagligdag, hvor det bestemt ikke går an at være berøringsangst.
Her stilles krav til ens modenhed, ansvarsbevidsthed og engagement, beretter Morten.

Glad nægter - fastansat
Morten Svendsen er 21 år og har været så glad for sine 5 måneders udstatio-nering, at han efterfølgende er blevet fastansat. Mens Morten gæstfrit viser undertegnede rundt, fortæller han bered-villigt om stedet "Skoleprojektet Giraf-fen". Kort fortalt fungerer projektet som et alternativt skoletilbud for 10-12 socialt belastede unge fra 12-17 år. Hverdagen er delt op i skole- og aktivitetsdage, med desuden en ekstern afdeling, hvor de unge kan komme og modtage ekstra omsorg og samværd.

Dette selvejende socialpædagogiske fritids/undervisningssted åbnede i 1996, og har etableret sig som en vigtig brik i arbejdet med nogle af Kbh.s socialt udsatte unge. Sigtet er dels, via en tæt kontakt til erhvervslivet, at skaffe praktik- og lærepladser til eleverne. Dels via pæda-gogiske virkemidler at styrke de enkelte unges selvværd ved at bidrage til deres selvindsigt, samt derudover optimere deres sociale kompetencer.

Arbejdsopgaver
Som militærnægter har Morten været en del af den lille lærerbesætning på 7 ansatte. Selvsagt et meget socialt sted, idet han som lærer via undervisningen og det sociale samværd med eleverne har opbygget et tillidsforhold lærer og elev imellem.

Arbejdsopgaverne har også inkluderet en del forefaldende opgaver, herunder EDB opgaver og fondssøgning m.m.

"Lysten til at arbejde med socialt belastede børn og unge, med alt hvad det kræver af situationsfornemmelse og en positiv indstilling er vigtig" , under-streger Morten.

"Det skal være lysten, der driver værket."

Afklaret nægter
Grundlæggende valgte Morten at blive nægter da træning i våbenbrug ikke er foreneligt med hans samvittighed. Han lægger klart afstand til kadaverdiciplinen, og de ensrettede rammer, der ifølge ham ikke giver grobund for et særligt kreativt og personligt udviklende miljø. Manglen på handlefrihed huer ham heller ikke.

Desuden vedkender Morten sig et vist pacifistisk islæt.

"Det hindrer mig dog ikke i for sjov at slås med mine venner," siger han med et lille smil.

Anbefaler stedet varmt
"For mig er stedet utroligt berigende, hvilket i høj grad kan tilskrives den rare atmosfære.

"Mine nærmeste siger at jeg har udviklet mig betydeligt siden jeg start-ede".

"Det at indgå i et så nært socialt samspil med en belastet gruppe, tvinger dig til at vende fokus væk fra dig selv, og ved at engagere dig i andre, lærer du dermed at kende nye sider af dig selv," udtaler Morten.

Populariteten afspejles også naturligt af henvendelser, erfarer deres udsendte.

I næste uge skal 3 nægtere til samtale hos "Giraffen."