Danske NGOer:
Ikke flere ofre

Fælles appel fra danske humanitære organisationer om ikke at lade vrede og frygt efter terrorangrebene i USA gå ud over endnu flere uskyldige ofre.

Som danske humanitære hjælpe-organisationer er vi dybt chokerede og forfærdede over terror-angrebene i USA. Vores tanker og medfølelse går til ofrene og deres familier.

Mens USA og dets venner over hele verden sørger over det kolossale tab, arbejdes der på højtryk på at finde frem til dem, der står bag de grusomme voldshandlinger.

Kun grundige overvejelser og omtanke kan forhindre, at hævnen for angrebet munder ud i en uoverskuelig voldsspiral. Vores erfaringer fra vores arbejde rundt om i verden viser, at ofrene for krig som oftest er uskyldige børn, kvinder og mænd. Vi beder derfor indtrængende USA og dets allierede, herunder den danske regering, om meget grundigt at overveje, hvilke konsekvenser et militært angreb vil få for de fattige og uskyldige, der ikke på nogen måde har haft indflydelse på det, der er sket.

Samtidig er der allerede her i Danmark såvel som i mange andre vestlige lande en farlig tilbøjelighed til at fordømme og angribe en religiøs og etnisk gruppe for medskyld i terrorangrebet i USA. Også herhjemme har vi inden for den sidste tid set og hørt om voldsomme udfald mod muslimer og endda enkelte deciderede overfald.

Undgå nye spændinger
Vi opfordrer til, at alle, der har indflydelse, gør alt, hvad de kan for at bekæmpe og svare igen på denne uacceptable situation. Vi må forhindre, at der dannes fjendebilleder, som kun vil skabe nye spændinger i det danske samfund i stedet for det sammenhold, der er brug for lige nu.

Had og frygt må ikke blive en undskyldning for at angribe uskyldige mennesker hverken i USA, her i Danmark, i Afghanistan eller andre steder i verden.

Tusinder af uskyldige mennesker blev dræbt i USA.

Nu skal vi og ikke mindst den danske regering gøre alt, hvad der står i vores magt for at forhindre, at endnu flere uskyldige bliver ofre.

Christian Balslev-Olesen, Folkekirkens Nødhjælp
Vagn Berthelsen, U-landsorganisationen Ibis
Martin Lidegaard, Mellemfolkeligt Samvirke
Michael Bjerrum, FN-forbundet
Lars Normann Jørgensen, Amnesty International
Andreas Kamm, Dansk Flygtningehjælp
U-landsforeningen Svalerne
Jens Erik Ohrt, Arbejderbevægelsens Internationale Forum
Niels Hjortdal, Red Barnet
Niels Lund, Dansk Ungdoms Fællesråd