Sessionsaktion

Tekst: Peter Mikael Hansen
Foto : Helene Bom

En uge i august og en uge i september mødte aktivister fra Militærnægterforeningen (MNF) op foran sessionen på Østerbro i København. Her blev der delt pjecer ud til de unge sessionssøgende med oplysninger om militærnægtelse. Solen skinnede, og humøret var højt.

Mandag d. 20 august mødte også Københavns radio op og ville høre, hvad der foregik. Københavns Radio interviewede Øjvind Vilsholm fra MNFog nogle af de unge, der skulle på session.

I løbet af en formiddag møder der godt 30 unge frem. 'Langt de fleste har ikke gjort sig de store overvejelser, inden de skal på session', siger Kasper til NB. 'For dem kan det være rart at se, hvordan en nægter ser ud, og læse en pjece, der er skrevet af nægtere. De står ikke længere alene med deres samvittighed'.

Med uddelingen af pjecer foran sessionen bliver uvidenheden omkring militærnægtelsen og vanetænkning omkring militæret brudt.

Foran sessionen falder MNFs udsendte sessionsaktionister i snak med de unge. De fleste vil helst slippe, andre er i tvivl, og så er der de unge, som allerede har taget stilling. Eksempelvis Andreas. På spørgsmålet om hvilke overvejelser han har gjort sig i forbindelse med aftjening af værnepligt, siger Andreas til NB: 'Jeg tror, militærnægtertjenesten passer bedst til mig'.
 

Jeg vil være nægter
"Jeg tror nægtertjenesten passer bedst til mig", siger Andreas til NB Jeg vil ikke i militæret!
Unge sessionssøgende modtager nægterpropaganda

Unge sessionssøgende modtager nægterpropaganda