Den serbiske IkkeVolds-revolution
af Peter Mikael Hansen

I ti år har MNF støttetmilitærnægterne på Balkan. Senest de serbiske desertører og militærnægtere, der flygtede fra Kosovo-krigen. En forbryderisk krig.

Ansvaret
Ansvaret for denne krig ligger hos dem, der gav ordrerne til at deltage i Kosovo-krigen, og dem, der udførte ordrerne.

Milosevic-regimet bar en stor del af ansvaret. Det har den nuvalgte Yugoslaviske præsident Kustunica erkendt. Men han understregede samtidig, hvad alle ved, at ansvaret ikke alene var Milosevic-regimets. En væsentlig medspiller i krigen var de kosovo-albanske væbnede oprørsgrupper og ikke mindst NATO.

NATO's falliterklæring
Hvad volden på Balkan ikke kunne udføre har en ikke-volds revolution formået - nemlig at vælte Milosevic.

Det er, hvad mange af de militærnægtere, MNF har støttet igennem de sidste ti år, har arbejdet for.

Som TFF skriver i en pressemed-delelse:
" Milosevic tænkte ikke tanken. Oppositionen havde håbet på det, men ikke forudset det. Vestlige ledere og kommentatorer havde forudsagt næsten alle andre muligheder, bortset fra denne: at manges ikke-vold kunne feje de sidste13 års autoritære styre af banen. Det var et mirakel, der udspillede sig minut for minut foran vore øjne. Ubevæbnede borgere var i sidste ende stærkere end Milosevic' styrker. De opnåede inden for 24 timer, hvad NATO-vold ikke kunne på 78 dage. Det er endnu en bemærkelsesværdig sejr for ikke-vold.

Men ser vi og forstår det skete som en ikke-voldelig revolution?".

Nyt håb for serbiske nægtere
Omvæltningen i Serbien giver fornyet håb for de mange serbiske militærnægtere der lever rundt om i Europa.

Men meget er stadig som før i Serbien. Hvis de serbiske militærnægtere skal kunne vende trygt hjem, kræver det forsoning, amnesti og retfærdighed.