Flygtet militærnægter trues af deportation

Af Peter Mikael Hansen

Agron Kurhasj, flygtet militærnægter fra Kosovo, sidder pt. i detentionen i Gatwick lufthavn.

Sammen med hans kone og deres to børn er de under umiddelbar risiko for med magt at blive sendt ud af Storbritannien, skrev War Resisters' International i en pressemeddelelse den 31. juli.

Det drejer sig om en albansktalende Kosovofamilie, som støttede den ikkevoldelige modstand mod den serbiske undertrykkelse af deres kultur og land. Agron og hans far var stærke tilhængere af the Democratic League of Kosova (LDK), ledet af Ibrahim Rugova.

Agron undgik at gøre militærtjeneste i de serbiske styrker i 1990, og i 1998 nægtede han tre gange at deltage i den voldelige Kosova Liberation Army (KLA), netop fordi han støttede den ikkevoldelige demokratiske vej anført af hans far og LDK. Agrons far var leder af LDK i Gjakova, men den 12. december 1996 blev han arresteret af de serbiske myndigheder og formentlig slået ihjel af dem. Han er i hvert fald aldrig set siden. Også Agrons onkel og kusine blev dræbt. Agron selv flygtede op i bjergene og var kun i stand til at besøge sin landsby Terkovc på korte visit. Han risikerede den samme skæbne som sin far, men ønskede at opretholde kontakt til sit samfund, især til sin forlovede Alma. Samtidig støttede han ikkevoldelig modstand mod serberne i det omfang han kunne, eksempelvis deltog han i en demonstration i november 1997. Men en dag opsøgte et medlem af KLA ham og fortalte: "Den dag vi vinder, vil du være en desertør og vores fjende".

I marts 1999, da de serbiske styrker i Gjakova blev for ulidelige, flygtede Agron til Makedonien sammen Alma. De boede hos venner i Tetova, men også mange KLA-tilhængere og medlemmer befandt sig i Makedonien. KLA kendte imidlertid ikke til hans nøjagtige adresse, men i caféerne nær hvor han boede, kom der folk og sagde: "Her i nærheden bor en desertør". Også forholdene i Makedonien blev for usikre, og sammen med den nu gravide Alma flygtede han til England, via en agent. De ankom i Dover i en lastbil den 3. marts 2000.

Nu står Agron og hans familie med udsigt til at blive smidt ud af Storbritannien.

KLA blev formelt opløst i september 1999, men de samme mennesker er stadig bevæbnede og husker stadig folk, som de mener er forrædere. Adskillige LDK-tilhængere er blevet myrdet, inklusiv Ibrahim Rugovas sekretær.

KFOR giver nogen beskyttelse, især fra serberne, men meget lidt fra de bevæbnede kosovo-albanere.

Agron har ingen familiemedlemmer i Kosovo, og han har intet hjem at vende tilbage til. Ifølge WRI er familien traumatiseret af hele oplevelsen og forløbet, og de er dårligt rustede til at modstå truslen fra KLA-tilhængere.