Rigtige nægtere drikker ikke Coca Cola!

Af Anja Johansen

Norske nægtere opfordrer til boykot af Coca-Cola produkter efter offentliggørelse af samarbejdsaftale mellem Norsk Forsvar og Coca-Cola Norge.

Spalteplads for kr. 150.000,-
Sommerens agurketid bød blandt andet på nyheden fra vore norske naboer om en usædvanlig alliance imellem Coca-Cola Norge og Det Norske Forsvar. Forsvaret har for Nkr. 150.000,- (iflg. oplysninger fra den norske avis Aftenpostens netavis) fået spalteplads til en 3 mdrs. rekrutteringskampagne på de norske Coca Cola-flasker.

Den usmagelige hvervekampagne løber af stabelen fra august til og med oktober og reklamerer bl.a. med militært isenkram som f.eks. F16, ("Hvor hurtigt kan et F16 flyve?"), og de sidste nye modeller i helikoptere, ("Vidste du, at Forsvarets helikoptere kan lande så blødt som en fjer?") - efterfulgt af spørgsmålet : "Har du lyst til at prøve?"

Skarp reaktion fra de norske nægteres tillidsmænd
De norske militærnægteres tillidsmandsapparat var hurtigt på banen med en skarp udmelding mod kampagnen, som de mener opfordrer til brug af våben. "F16 er ikke ufarligt legetøj, F16 tager livet af folk," siger hovedtillidsmand Terje Karlsen, der ikke mener, at reklamer for maskingeværer og bomber hører hjemme på sodavandsflasker. Han bakkes op af sin kollega, vicehovedtillidsmand Michael Ss Stave, som desuden udtrykker undring over det paradoksale aspekt i, at sivilarbeiderne i Norge ikke må opfordre folk til at nægte militæret, mens Forsvaret problemfrit kan profilere sig med deres frygtindgydende våbenarsenal på sodavandsflasker, der endda havner i skolegårde o.a. steder med børn og unge.

"Set i forhold til vores manglende ytringsfrihed er Forsvarets Coca Cola kampagne endnu mere absurd," konkluderer Michael Ss Stave hovedrystende.

Maskuline værdier...
Coca-Cola Norges informationschef, Øystein Bonvik, har udtalt, at Coca Cola og Forsvarets værdier ("højt tempo; noget maskulint, spændende og udfordrende") passer godt sammen. At de nævnte elementer kun skulle have noget med militæret at gøre er lige så absurd som samme Bonviks udtalelse om, at "Coca Cola er et apolitisk selskab," og at "i samarbejdet ligger ingen støtte til militær krigsførsel og våbenbrug." Hertil konstaterer de norske nægtere, at Coca Cola Norge med denne udmelding tydeligvis ikke ønsker militærnægtere eller andre fredsorienterede mennesker som kunder og opfordrer derfor til boykot af læskedrikgiganten.

MNF bakker op
I Danmark bakker MNF naturligvis op om de norske nægteres opfordring til boykot og bemærker endvidere, at kvinder tilsyneladende heller ikke, iflg. Bonviks udtalelse om Coca Cola som en maskulin drik, længere er velkomne som kunder i Cola-biksen. "MNF tager stærk afstand til kampagnen, der er udtryk for en uanstændigt manipulation af en følsom målgruppe," udtaler en enig bestyrelse, der ligeledes opfordrer til, at man også i Danmark slukker sin tørst i andet end Coca Colas produkter.

Skyder forbi målet?
Kommunikationschef i Coca-Cola Danmark, Christian Rahbek, har overfor Politiken udtalt, at han mener, at MNF "skyder forbi målet" med sin støtteerklæring til de norske militærnægtere i form af opfordringen til boykot.

Det rokker dog ikke ved MNFs overbevisning om, at man ikke skal lade denne form for "markedsføring" gå upåagtet hen. Selv om Rahbek udtaler, at "Vi har ikke selv tradition for at samarbejde med statslige institutioner, når det gælder markedsføring," så synes han nemlig ikke ligefrem afvisende overfor konceptet, når han desuden tilkendegiver, at "skulle det ske, at vi fik en henvendelse fra det danske forsvar, så må vi jo se på den konkrete situation."

Det er første gang, man har set denne form for samarbejde mellem verdens måske mest kendte mærkevare og et lands væbnede styrker.

Lad os håbe, det bliver den sidste...

Du kan læse om sagen på flg. links til danske og norske medier:

http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/07/23/270826.html
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/d223562.htm
www.kampanje.com/0/11/51/3
http://politiken.dk/visArtikel.iasp?PageID=171781

Eller gå ind på de norske militær-nægteres hjemmeside:
www.sivilarbeider.org, hvor de samlede links findes.