Kort nyt

Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (Rad.V.) slår nu fast, at vi efter afstemningen om euroen også skal stemme om det danske forbehold mod deltagelse i et fælles forsvar, oplyste TV-avisen d. 2.9.2000. Det var i hvert fald ministerens egen overbevisning, i øvrigt forudsat at det bliver et ja!

Det er første gang, at Helveg Petersen melder klart ud i sin egenskab af udenrigsminister. Meldingen kom under et møde med EUs udenrigsminstre.


'Hvis vi får et ja ved euro-afstemningen den 28. september, tror jeg, at vi har stemt de andre EU-forbehold væk', sagde den radikale partileder, økonomiminister Marianne Jelved til Information d. 28.8.2000.

Den tidligere statsminister Poul Schlüter (K) har til Ritzau udtalt, at når ja'et er hjemme, så skal politikerne sige stop for folkeafstemninger (Information d. 28.8.2000).


De glemte nægtere
MNF har besøgt de glemte serbiske nægtere der flygtede fra Kosovo-krigen og nu sidder strandet i Budapest. I Budapest er samlet en stor del af de flygtede serbiske nægtere. Men de kan ikke få opholdstilladelse og de kan ikke få visum til Vesten. Hvis de tager tilbage til Serbien risikerer de forfølgelse og fængselsstraf optil 20 år. 'Hvad skal vi gøre', siger Milomir til MNFs udsendte, der overrækker nægtergruppen Safe House 1000 D-mark indsamlet fra 1.maj-fonden, Fredsfonden og MNF. Safe House er en samling af flygtede nægtere der forsøger at organisere sig og komme igennem tilværelsen. Bojan Aleksov, serbisk fredsaktivist og MNFs kontaktperson, har blandt andet været med til at organisere dette arbejde. Læs mere om dette besøg i næste NB.
PMH


Serbisk nægter kidnappet og tortureret
Bojan Aleksov blev under et familiebesøg i Beograd kidnappet d. 7. juli og igennem et døgn forhørt, tortureret og ydmyget i en kælder på en politistation i beograd. Få dage efter at MNFs udsendte havde besøgt Bojan Aleksov og en gruppe serbiske militærnægtere i Budapest, var Bojan taget tilbage til Beograd for at besøge venner og familie. Bojan havde netop afsluttet sin PhD. på et universitet i Budapest. 'I to år har jeg ikke været aktiv i Serbien, og sidst jeg var på besøg skete der mig ikke noget', skriver Bojan i et brev til blandt andet MNF. Men denne gang gik det grueligt galt. Bojan blev truet på livet og truet til at indrømme at han havde udført spionage og destruktiv akitivitet imod Serbien. Han blev løsladt med besked på at han skulle adlyde alle det hemmelige politis ordrer og at han var under konstant overvågning. Bojan besluttede at tage en risikabel chance og flygte til Montenegro og via Sarajevo til Tyskland. Det er fra Tyskland MNF har fået besked fra Bojan. Læs mere i næste NB.
PMH