FE også under lup

Radikale kræver uvildig undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE)
Venstrefløjen må efter SF-formanden Holger K. Nielsen mening forlade sig på, at radikal utryghed ved at lade Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) undersøge sig selv i sagen om militærnægtere skal føre til en uvildig undersøgelse af både FE og PET.

"Det afhænger af et radikalt pres på justitsminister Frank Jensen (S) og af, hvad han vil give de radikale. Spørgsmålet er også, om justitsministeren selv vil stå med ansvaret for en undersøgelse, som der bagefter bliver sat spørgsmål ved", siger SF-formanden til Ritzau.

Venstrefløjen har krævet en fælles PET-FE undersøgelse efter mistanke om, at FE i 1971 overtrådte sine beføjelser ved at videregive fortrolige personoplysninger om militærnægtere til det daværende konservative folketingsmedlem Knud Østergaard. Og radikale folketingspolitikere pusler nu i flere aviser med tanken om, at justitsministeren inddrager FE i sit bebudede lovforslag om en kommisionsundersøgelse af PET.

"Det er betænkeligt at lade en myndighed undersøge sig selv. Regeringen bør overveje, om det er rimeligt, at man holder FE udenfor, når Politiets Efterretningstjeneste skal kulegrave", siger R-gruppeformanden, Jørgen Estrup, til Berlingske Tidende. Den radikale retsordfører, Elisabeth Arnold, kalder det "en god idé".

Regeringen har foreløbig lagt op til, at forsvarets egen generalauditør skal undersøge, om FE har overtrådt reglerne. Holger K. Nielsen erkender, at venstrefløjen ikke selv har magtmidler til at presse kravet igennem om at få FE inddraget i den planlagte kommissionsundersøgelse af PET's registrering af lovlig politisk virksomhed - heller ikke det faktum, at SF og Enhedslisten er parlamentarisk sikkerhedsnet for regeringen.

"Jeg lægger ikke så meget i det i forbindelse med det her. Ikke så længe spillereglerne er, som de er nu", siger SF-formanden.

Han har hele tiden plæderet for, at afhøringerne i en kommissionsundersøgelse kommer til at foregå for åbne døre.

RB