Antallet af militærnægtere halveret

Af Øjvind Vilsholm

Antallet af militærnægtere er næsten halveret siden 1998. Det viser Militærnægteradministrationens opgørelse for 2000.

I 1998 blev 885 overført til militærnægtertjeneste, mens der kun blev overført 446 sidste år. Men andelen af værnepligtige, der nægter militæret er næsten uændret. I samme periode er antallet af værnepligtige i forsvaret nemlig skåret ned fra 8700 til knap 4000.

Mindre militær
Militærnægterforeningen har indsamlet tal fra forsvaret og Beredskabskorpset, der viser, at der sidste år var ialt 5466 indkaldte til det danske totalforsvar. De 446 militærnægtere udgør dermed 8.2% af det samlede antal indkaldte.

Piet Mertz fra Militærnægterforeningens bestyrelse er tilfreds med tallene: "Vi vil gerne have at mange nægter, men formålet med at nægte er jo, at vi vil have mindre militær, og det har vi fået. Det ser selvfølgeligt flot ud i statistikken, når man kan præsentere det højeste antal nægtere i 20 år, som vi kunne i 98. Men det vigtigste er, at andelen af værnepligtige, der nægter, er så høj som muligt," fastslår Piet.

Flere melder sig frivilligt
Tallene fra forsvaret viser dog også, at relativt flere har indgået frivillig aftale om værnepligten. I 98 meldte 69% sig frivilligt, det sted til 73% i 99 og sidste år meldte hele 80% af de værnepligtige sig frivilligt.

De tal får dog ikke Piet Mertz til at ryste på hånden, tværtimod: "I absolutte tal er antallet af frivillige faldet fra 6000 i 98 til 3200 i 99. Det fald viser tydeligt, at det reelle antal af frivillige er meget lavt. De fleste af dem, der indgår frivillig kontrakt, er nogen, som alligevel skal indkaldes, fordi de har trukket et lavt nummer." Piet Mertz forstår derfor udmærket, at forsvaret frygter en professionel hær. "Under de nuværende forhold tror jeg ikke en gang, at forsvaret ville få 1000 til at melde sig frivilligt," slutter Piet.

Hver tredje tvangsindkaldte nægter
Hvis der alligevel er nogen, som mener, at man kan regne med, at dem, der tegner frivillig kontrakt er rigtigt frivillige, så byder år 2000 faktisk på en markant nægterrekord. Hvis man trækker de frivillige fra, så er antallet af tvangsindkaldte sidste år nemlig 1316. Det betyder, at mere end hver tredje værnepligtige valgte at nægte - helt præcist 33,9%.