Advokater foreslår flygtningestatus til militærnægtere

Prominente advokater fra Kosovo, Montenegro og Serbien foreslår samstemmende at EU giver flygtningestatus til desertører og militærnægtere flygter fra krigen i Jugoslavien, skriver EBCO i en pressemeddelse d. 4.12.1998.

Ved et internationalt seminar i Europaparlamentet organiseret af EBCO (European Bureau for Conscientious Objection) og the Heinrich Böll Foundation i Brussel, forlangte fremtrædende advokater fra hhv. Kosovo, Serbien og Montenegro, at EU anerkender unges ret til at få flygtningestatus, når de nægtede at indtræde i den jugoslaviske hær.

Krigene i Kroatien, Bosnien-Herzegovina og Kosovo viser at militærtjeneste i den jugoslaviske hær ikke længere kan retfærdiggøres. Den jugoslaviske hær offentliggjorde fornylig indkaldelser på godt 200 000 desertører i og uden for landet, som ville få amnesti hvis de meldte sig. "Ingen vil melde sig. Tværtimod flygter flere og flere landet eller bliver sendt væk af deres forældre", forklarede advokaterne.

Nenad Canak, medlem af Jugoslaviens parlament og præsident for den Socialdemokratiske Liga i Vojvodina, fortalte om anti-krigs demonstrationer i hans region de sidste halve år. Demonstrationerne opfordrede folk til at nægte militærtjenesten. Hans parti fik 25% af stemmerne ved sidste regionale valg. "Det jugoslaviske folk er ved at være trætte af den sindsyge krigs-kriminelle Slobodan Milosevic i Beogra", sagde Nenad Canak på seminaret. Han har også tidligere åbent i det jugoslaviske parlament opfordret til desertion.

Yderligere information kan fås ved henvendelse til MNF eller direkte til EBCO ebcobrussels@compuserve.com