Er fisk en grøntsag?

På besøg i fængslet hos en finsk totalnægter

- Af Fredman, Fredsposten

Der tales ikke så ofte om, at en del af dem, som sidder i fængsel, er militærnægtere. Det er godt, at Finland forstår at skamme sig. Det er til gengæld mindre godt, at vi stadig sætter samvittighedsfanger i fængsel - det har Amnesty International noteret sig.

Jeg besøgte en af vores totalnægtere, Markus Drake, som skal aftjene seks måneder og 17 dage for sin overbevisning. Det er altså halvdelen af den tid, som civile værnepligtige skal aftjene. Men hvis nogen tror, at det er en nem måde at slippe over værnepligten på, så tager de fejl. Miljøet i fængsler og arbejdskolonier er modbydeligt.

Grøntsagen fisk
Som nyindsat i fængslet på Skatudden spurgte Markus efter vegetarisk mad. Han fik at vide, at der jo var fisk! Siden hvornår er fisk blevet en grøntsag? Hvis man skal være rigtig vegetar i fængslet, så kræver det lægeattest. Det er sygt ikke at ville spise dyr, er der åbenbart nogen, der mener.

Nu bor Markus på arbejdskoloni nær Vanda Flyvestation. Jeg besøgte ham en søndag. Her lever hundredevis af fanger et militaristisk og regelbundet liv. De bliver vækket klokken seks, spiser og arbejder på bestemte tider og hentes ind til natten klokken ti. Det er muligt at spise vegetarisk: man kan simpelthen få lov til at lave sin egen mad. Så får man sikkert mere vegetariske grøntsager end fisk.

Fortsætter sine studier
Kontrollen er streng. At våben, alkohol og stoffer er forbudt at tage ind i fængslet lyder jo helt fornuftigt. Men det lyder som en dårlig vittighed, at spillekort findes på listen over ting, der er forbudt at have med ind i fængslet. Indtil jeg forstod, at man ville forhindre folk i at spille alt, hvad de ejer, væk i poker.

Radio og tv må man have med. Men en computer virker mistænkeligt og kræver særlig tilladelse. En sådan fik Markus - og han fik tilmed ret til at fortsætte sin journalistuddannelse. Nu tager han til journalisthøjskolen på alle hverdage. Det er pålagt vagtpersonalet at holde øje med, at han ikke gør noget ulovligt i byen som f.eks. at gå på café eller på biblioteket efter forelæsningerne.

Fugl eller fisk
Det er ikke let at skabe dybere kontakter til de indsatte. Mange er indelukkede og mistænksomme. At holde afstand er en regel. Alle taler om, hvor lang tid de har tilbage, men de taler sjældent om, hvad de har gjort. Så folk går og glor på hinanden og tænker på, hvor farlig naboen er - om han er fugl eller fisk. En grøntsag er han jo nok ikke...

Artiklen er sakset fra Finlands Fredsförbunds blad, Fredsposten, og oversat fra svensk af Øjvind Vilsholm.