Ulla Røders historiske frifindelse

Ulla Røder blev frikendt i Skotland for hærværk, selv om hun sammen med to andre kvinder havde ødelagt teknisk udstyr, manualer og forskningsrapporter for over en million kroner. Begrundelsen var, at trussel med og anvendelse af atomvåben er en forbrydelse mod menneskeheden.

Dommeren udtalte til de skotske nævninge, at aktionen var lovlig ifølge international lov og anbefalede fuldstændig frifindelse. De skotske nævninge frifandt Ulla Røder og de to andre kvinder for alle anklagepunkter.

Retten fandt, at i en tid hvor atom-våben atter er indstillet på masseødelæggelse af storbyer i Rusland og Vesten, havde fredsaktivisterne en lovlig undskyldning for at anvende de aktuelle midler for at undgå overhængende fare for en grusom katastrofe. Den Internationale Domstol i Haag har fordømt Storbritanniens atomvåben som en forbrydelse mod menneskeheden - og har dermed også fordømt NATO’s og alle andre atomvåbenmagters trussel med og brug af atomvåben. Dette er nu bekræftet og tydeliggjort af den skotske domstol.