Alternativ fredspris til Ulla Røder og co.

Ulla Røder, Ellen Moxley og Angie Zelter har på vegne af nedrustningsbevægelsen Trident Ploughshares modtaget „The Right Livelihood Award 2001" - der også bliver kaldt for den alternative Nobelpris.

Af Tom Vilmer Paamand

Trident Ploughshares hædres for principfaste, tydelige ikkevolds-aktioner for at befri verden for atomvåben og understrege disse våbens ulovlighed. Trident Ploughshares nedruster atom-våben gennem direkte aktioner og har specialiseret sig i de engelske Trident atomundervandsbåde, der har 144 atomsprænghoveder klar til brug.

Medlemmerne af gruppen er til sammen blevet arresteret mere end 1.300 gange under deres aktioner.

Ulla Røder er lige blevet idømt tre måneders fængsel for de seneste aktioner, og er i alt blevet arresteret 17 gange. Nu er myndighederne blevet så træt af hende, at hun står til udvisning fra Storbritannien. De øvrige modtagere er den israelske fredsbevægelse Gush Shalom og dens grundlæggere Uri og Rachel Avnery - for deres faste overbevisning om at fred og en afslutning på terrorisme kun kan gennemføres gennem retfærdighed og forsoning.

Leonardo Boff, Brasilien, en af grundlæggerne af den latinamerikanske befrielsesteologi - for indsigt i forbindelserne mellem menneskelig spiritualitet, social retfærdighed og ansvar over for naturen. José Antonio Abreu, Venezuela, grundlæggeren af The National System of Children and Youth Orchestras - som har bragt musikkens glæder til talrige børn og samfund, specielt fattige. Right Livelihood Award er stiftet i 1980 af den svensk-tyske filatelist Jacob von Uexkull, og overrækkes officielt den 7/12 i det svenske parlament. Udover hæderen består prisen af 2 millioner svenske kroner, der deles mellem årets fire prismodtagere.

Tom Paamand er medlem af Aldrig mere krigs hovedbestyrelse og redaktør af fred på nettet.