Galtung om NATO

For halvandet år siden, tirsdag den 2. september 1997, afholdt den norske fredsforsker Johan Galtung en forelæsning på COPRI - det tidligere Center for Freds- og Konfliktforskning - om NATO's udvidelsesproces. Essensen af forelæsningen blev bragt i NB-3-97. Galtung frygtede ved den lejlighed en ny koldkrig, og han så NATO's udvidelse som NATO's kamp for eksistensberettigelse. Han mente på det tidspunkt blandt andet, at udevidelsen skulle manifestere NATO som vinder, styrke våbenindustrien og svække EU.

Emnet er ikke blevet mindre aktuelt med årene. NB - i forbindelse med 50-året for NATO's eksistens - gengiver her nogle af Galtungs vigtigste pointer.

"NATO mistede sin eksistensberettigelse, derfor udvider NATO", sagde galtung. Galtung forudså i den forbindelse at "uden-for-området"-politikken snart ville blive droppet? I stedet for at være baseret på en defensiv forsvarsstrategi, mente Galtung, at NATO ville ændre strategi i mere offensiv retning. Han får nok ret. I april i år samles NATO i Washington for blandt andet, siger analytikere, at ændre NATO's politk i retning af "beskyttelse af interesser", hvad det så end indebærer.

NATO udvider for, at manifestere sig som vinder, mente Galtung. Han pegede på, at NATO's udvidelse kom som en overraskelse for de fleste russere. Russerne havde aldrig drømt om en udvidelse ind i nu neutralt område som russerne havde trukket sig ud af. Sovjetunionen disintegrerede og Warzawapagten blev opløst, men var det gået ligeså smertefrit, og var det overhovedet gået hvis russerne havde anet NATO's udvidelse mod øst? - spurgte Galtung.

Et er fortid, noget andet er fremtiden Iden forbindelse pegede Galtung på tre tendenser i Rusland, der kan få internationale konsekvenser; den første tendens er et rystet demokrati, den anden er en tendens til ikke at ville samarbejde med USA hvis de føler sig presset, og endelig er der kræfter i Rusland der ikke engang kalder sig demokratiske - nationalistiske kræfter der ikke går af vejen for at true.Galtung mente på denne baggrund at det var ualmindeligt skødesløst at presse "grænsen" til mellem Polen og Ukraine - "Det er en latent eksplosiv konflikt", mente Galtung. Idag, halvandet år efter Galtungs forelæsning på COPRI, er disse tendenser ikke blevet svækket - tværtimod. Hvis den nuværende udvikling i Rusland fortsætter - hvordan vil situationen så ikke se ud om fem-ti år?

NATO udvider for at genoprette våbenindustrien. NATO udvider for at eliminere neutrale lande. Men hvor blev debatten af? Skal det danske folk slet ikke tage stilling til disse spørgsmål og NATO's nye grundlag? Den manglende debat bekymrede i høj grad Galtung.