Antallet af militærnægtere er steget igen

Af Øjvind Vilsholm

Stadig flere nægter at aftjene deres værnepligt i militæret eller Beredskabskorpset. I 1998 blev 885 overført til militærnægtertjeneste. Det er lige så mange som i 1980, hvor 882 valgte at blive militærnægtere. Man skal helt tilbage til 70'erne for at finde årgange med flere militærnægtere...

I 1997 var der 836 militærnægtere, og i 1996 var der 762 militærnægtere. Antallet af militærnægtere er altså steget med 16 % i løbet af bare to år.

Flere og flere tager afstand fra det militære system og foretrækker i stedet at aftjene militærnægtertjeneste. Piet Mertz fra Militærnægterforeningens bestyrelse glæder sig over det store antal militærnægtere.

Piet Mertz mener, at det store antal militærnægtere skyldes, at de unge efterhånden har svært ved at se militærets berettigelse: "Der er jo ingen fjender - det siger forsvaret jo også selv - så hvorfor i al verden skal man lære våbenbrug og udsætte sig selv for meningsløs militær disciplin? De unge vil selv bestemme, hvad de skal bruge deres tid til, og hvis de ikke kan se en mening med det de bliver, sat til, så siger de fra," udtaler Piet Mertz.

En anden forklaring på det stigende antal militærnægtere finder man i, at det er blevet mere stuerent at være militærnægter. Det har i mange år været en myte blandt de unge, at man var dårligere stillet på arbejdsmarkedet, hvis man havde være militærnægter. Men det tror de færreste efterhånden på.

Til det siger Piet: "De unge er udmærket klar over, at erhvervslivet har brug for dem, der kan arbejde selvstændigt og selv tør træffe beslutninger. Man lærer ikke at tage vare på sig selv i militæret. Dér er der andre, der siger, hvad man skal gøre," siger Piet Mertz og fortsætter: "Myten om, at man bliver sat uden for arbejdsmarkedet, hvis man ikke aftjener sin værnepligt i militæret, holder slet ikke over for dem, der kommer på session i dag. De ved jo godt, at der bliver rift om dem, så de lader sig ikke skræmme af, at nogen påstår, at militærnægtere har det sværere på arbejdsmarkedet."

Militærnægterforeningen har i øvrigt foretaget en rundspørge blandt virksomheder, der viser, at man ikke betragter det som væsentligt, hvilken form for værnepligt, de unge har aftjent. Ja, man kan endda blive politibetjent, hvis man indvilliger i at bære våben.