Global overvågning

Echelon
Af Peter Mikael Hansen

Information, PROSA og Teknologirådet havde arrangeret et møde med den skotske journalist Duncan Cambell, mandag den 13. september 1999 i Nørrebro Medborgerhus, Ahlefeldtsgade 13.

Duncan Cambell har i over tyve år skrevet om global aflytning og efterretning.

Hans budskab var: Det har foregået i årtier, der er "big business", det er hemmeligt, uden demokratisk kontrol, ulovligt og krænker den personlige frihed. Der er behov for at få kontrol med den globale datalogiske aflutningstjeneste, der er behov for at få beskyttet informationsalderens menneskerettigheder.

(Stikordsreferat af mødet):

Panel: PROSAs formand, Den britiske journalist Duncan Cambell og TeleDanmarks data-sikkerhedschef Jørgen Bo Madsen. (PROSA er EDB-fagforbundet). Duncan Cambell: "Global overvågning har foregået i årtier, overvågning i århundreder. Vi må være realister. Det er vigtigt at se den virkelige fare og ikke overdrive, men den virkelige fare er "seriøs" nok."

Herefter kom Cambell med en historisk introduktion; "Hele systemet med hykleri, løgne, fordækthed og dobbeltspionage er gammelt". Canbell gik i sit oplæg 80 år tilbage i tiden og gav eksempler på hvem aflyttede hvem. USA mod alle, inkl. England etc. England mod alle, inkl. USA. Det til trods oprettede USA og Storbritannien en fælles "efterretningstjeneste", kaldet UKUSA (UK/USA).

Danmark blev part i det samarbejde tilbage i 40'erne (vistnok 1947).

I 1972 kom den første publicerede artikel om USA's sikkerhedstjeneste (National Security Service (NSA)). Siden kom der flere.

I 1988 kom den første artikel om ECHELON (det globale overvågningsprogram).

Cambell kom ind på staternes forsøg på retfærdiggørelsen af deres efterretningsarbejde og hykleriet omkring det. "Der er ingen som helst tillid i den branche. Alle spionerer mod alle", forsikrede Cambell. Det er et indviklet netværk af gensidig spionering. Selvfølgelig!

"De" er åbne om den militære spionage, forstået på den måde at "man" indrømmer at militær spionage foregår, og at det er nødvendigt. At militær spionage er nødvendigt afviste Cambell ikke, men al spionage udover den militære er omgærdet af absolut tavshed.

Hidtil har det været meget let for efterretningstjenesterne at aflytte æterbårne informationer. Men med 90'ernes optiske kabler, og internettet er det blevet svært.

Svaret er imidlertid satelitter. Her kom en længere teknisk redegørelse som kan ses i Cambells seneste rapport, april 99 til EU; http://www.gn.apc.org/duncan/stoa_cover.htm

Det korte af det lange er, at at kæmpe-paraboler på jorden kan aflytte al data-kommunikation fra satelitterne. Og det gør "de". ECHELON er et massivt system af kraftige computere der knækker koder, behandler data og filtrere oplysninger.

Små hvide bobler, det ligner kæmpe golfbolde eller campignons, vokser frem, rettet mod kommunikations-satelitter og aflytter alt.

Men også anlæg til at opfange radio-signaler findes rundt om på kloden, og end ikke kabler under jorden eller på havets bund lader efterretningstjenesterne urørt. Cambell viste billeder af en ubåd og lytte-udstyr der var beregnet til undervandskabler.

Også spion-satelitter bruges. Den første hed Canyon. Efterhånden som de bliver "opdaget" og offentliggjort skifter de navn. De næste hed Chatel, Vortex og Mercury. Mercury varede til 1995. Hvad "den" hedder i øjeblikket ved Cambell ikke. Han mener der ca. er 5 spionsatelitter i omløb pt.

I Menwith Hill i Storbritannien ligger SIGINT groundstation F83. I München ligger F81.

CIA har én i Pine Gap, Australien. Og der ligger én i Misawa, Japan.

Ved hjælp af to store parabol antenner kan 2/3 af verdens data opfanges. Den ene ligger i Cornwall, England og den anden Yakina, Oregon, USA. Den i Oregon blev anlagt i 1971. Efterhånden flere baser.

Cambells foredrag suppleres af lysbilleder, og flere af billederne af disse baser, er taget af USA's egne spionsatelitter.

Cambell ligger "beviser" frem. Dokumenter og billeder. Dokumenter (angiveligt) fra NSA der (angiveligt) fortæller om ECHELON. Foredraget og bevisførelsen var meget overbevisende og logisk-deduktiv.

"Selv danske myndigheder nægter eksistensen af ECHELON! Vi har ingen beviser, siger de!" Men det forstår Cambell ikke. Dokumentationene er der. han fremviser dokumenter fra amerikanske papirer der siger "maintain ECHELON", Han henviser til "golfboldene", han henviser til new-zealænderen Nicky Hager, der har skrevet bogen Secret Power. Nicky Hager og en anden new-zealandsk reporter "kom ind" på Waihopai-basen på New Zealand (her viser han billede af basen med dens "golf-bolde"). Her filmede de hvad der foregik. Kun computere stod og arbejdede, en enkelt vagt, og engang imellem en systemoperatør. De filmede blandt andet en manual til Intelsat! (det grinte Cambell meget af. Det skulle angiveligt sige noget om at "de" også spionerer mod "egne" kommunikationssatelitter). Det er det der er hele kernen. Efter den kolde krig har hele aflyningen af "forretningskommunikation, privatkommunikation og offentlig kommunikation taget til i omfang og styrke. Det er ikke kun UK og USA, men også usland, Frankrig, Tyskland og Kina etc.

Og vi har to i København, siger Cambell. Han fortalte at han havde været ude på en spadsertur og set to "baser" på Amager! (Se dagspressen. Efter denne afsløring har DR og Information været på sagen. Følg sagen her).

Cambell viser en overhead med følgende steder i DK, der skulle være aflytningsbaser:

Aflandshage på Amager, Almindingen og Dueodde på Bornholm, Gedser, Hjørrring og Løgumkloster. Og så tilføjer én fra salen; Skagen. Den skulle være ny og var ikke kendt af Cambell. I telefonen står den under Eskadrille 619 og hører officielt under det danske luftvåben. Tag op og kig!

Cambell nævner eksempel med engelsk aflytning af Irland, amerikanske ubåde der aflytter undervands-kabler.

E-mails:
"Al udenlandsk email går via USA", siger Cambell.

NSA har en "nøgle" indbygget i Windows og Lotus Notes, siger Cambell! For bedre at kunne dekode signaler.

I USA samarbejder NSA med Ameritech. Ameritech har lige købt TeleDanmark!

ECHELON er et kæmpemæssigt computernetværk der skal filtrere information, men hvilke "kriterier" skal der filtreres ud fra? Hvorfra får efterretningstjenesterne deres information fra og hvad skal de lede efter. Mit personlige gæt er, at den danske efterretningstjeneste samarbejder med udenlandske og en lind strøm af personfølsomme og private oplysninger tilflyder ECHELON. Lokale efteretningstjenester, via TeleDanmark eksempelvis, videregiver informationer.

Er Militærnægterforeningen interessant for efterretningstjenesterne?

Det tyder årtiers aflytning og overvågning af Militærnægterforeningen på.

Se også Dagbladet Arbejderen og især Information eksempelvis weekenden den 11.12 og mandag den 13. september 1999 (dette referat er skrevet den 15.9.99).

Også DR TV-avisen har bragt indslag og eksempelvis billeder fra Amager.