Skader det mine jobmuligheder ?

Hej Øjvind

Jeg er lige blevet indkaldt, Artilleriet. Nu går jeg så og skal til at indsende min ansøgning om at blive nægter.

Det jeg ville spørge dig om, var følgende: Hvor meget bekymrer arbejdspladser sig omkring om man har været nægter eller ej, med henblik på job ? - Kan det skade mine muligheder?

Jeg kender flere som har valgt at aftjene deres værnepligt i militæret, blot fordi at de var bange for,at det ville skade dem i en jobansøgningssituation, at de havde nægtet.

Anonym


Kære Anonym

Det er en myte, at man ikke kan få job, hvis man har været nægter. Det er faktisk ret sjældent, at man overhovedet bliver spurgt, hvilken slags værnepligt man har aftjent. De fleste trækker jo også friummer.

Vi lavede en gang en lille undersøgelse, hvor vi spurgte forskellige virksomheder og myndigheder. Det eneste sted, hvor du får problemer med at blive ansat, er i brandvæsenet. I en krigssituation er brandvæsenet en del af totalforsvaret. Så de mener ikke, at man kan have militærnægtere ansat ­ som nægter siger du jo netop nej til at være en del af totalforsvaret. Politiet havde ingen problemer med at ansætte militærnægtere, hvis blot de indvilliger i at bære våben.

Alle andre myndigheder og virksomheder (herunder A.P. Møller) svarede, at det ikke havde nogen betydning. Det er andre ting, der afgør, om man bliver ansat.

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at der i en bestemt situation vil være en arbejdsgiver, som selv har været i militæret, der hellere vil ansætte en, der også har været soldat. Men du kan på den anden side også komme ud for en arbejdsgiver, der selv har været nægter.

Og så vil jeg da tilføje, at nogle nægtere faktisk bliver ansat der, hvor de har været udstationeret i deres militærnægtertjeneste. Hvis udsationeringsstedet får brug for at ansætte nogen, er det jo oplagt at tage én, der kender stedet i forvejen.

I langt de fleste tilfælde har det overhovedet ingen betydning for dine jobmuligheder, hvilken slags værnepligt du har aftjent. Og vi har aldrig hørt om nogen, der har følt, at de er blevet afvist til et job, fordi de har været militærnægtere.

Med Venlig hilsen

Øjvind