Osman stadig i fængsel

Endnu 7 måneder for at nægte

- Af Øjvind Vilsholm

D. 4. maj blev den tyrkiske militærnægter Osman Murat Ülke endnu en gang idømt ubetinget fængsel. Osman fik yderligere syv måneders fængsel og er fortsat bag tremmer i Eskisehirfængslet i Ankara. Til oktober har Osman udstået sin straf, men den tyrkiske militærnægterforening frygter, at Osman blot vil blive ført til Bilecik-kasernen endnu en gang.

Intet tyder på, at de tyrkiske myndigheder vil opgive deres forfølgelse af Osman. Blot to dage efter Osman d. 4. maj var blevet idømt 7 måneders fængsel, blev han ført til Bilecik kasernen, så han kunne begå en "ny" forbrydelse. Meget tyder på, at myndighederne vil fortsætte med at forfølge Osman, så han bliver ført tilbage til militæret, hver gang han har afsonet sin straf. Hvis det holder stik, vil det i praksis betyde, at Osman står overfor en livstidsstraf.

Må ikke besvare breve på udenlandsk
Osman er klar over, at han er kommet ind i en ond cirkel, hvor hvert ophold i fængslet vil blive fulgt op af en ny dom. Men han har ikke tænkt sig at give op.

Osman er meget glad for den støtte han får fra hele verden. Han får desværre kun en del af de mange breve, der bliver sendt (censuren kan nok ikke overkomme at læse så mange breve...), og han må overhovedet ikke skrive breve på udenlandsk. Osman kan derfor ikke besvare de breve han får, men han har bedt den tyrkiske militærnægterforening om at takke for de mange brev han har fået.

Skriv til Osman

Send et brev eller et kort med et par opmuntrende ord. Osman forstår både engelsk og tysk. Foruden den opmuntring, det er for Osman at få de af brevene, han ser, så betyder den megen opmærksomhed, Osman får fra udlandet, at fængselsmyndighederne behandler ham godt. Også her har det internationale pres en betydning.

Send dit brev eller kort til:
Osman Murat Ülke,
1. Taktik Hava Kuvetleri Komutanligi,
Askeri Cezaevi,
Eskisehir - Turkey.

MNF støtter Osmans kamp
Militærnægterforeningens bestyrelse fortsætter med at lægge pres på de tyrkiske myndigheder. Senest har vi sendt et protestbrev til den tyrkiske premierminister, og dertil kommer de underskrifter, der blev indsamlet på den internationale militærnægterdag d. 15. maj.

Peter Mikael Hansen fra bestyrelsen er forarget over de tyrkiske myndigheders manglende respekt for menneskerettighederne: "Det er dybt urimeligt at sætte en mand i fængsel, fordi han ikke vil støtte militæret og dets undertrykkelse. Det vil vi ikke tolerere, og derfor støtter vi op om det pres, som militærnægterorganisationer verden over lægger på Tyrkiet," siger Peter Mikael. "Men myndighedernes hårde linie viser også, at man er bange få at løsne grebet om befolkningen. Når først Osman og senest Vedat Zencir bliver straffet for blot at tale kritisk om militæret, så viser det jo også, at et totalitært system som det tyrkiske er meget sårbart overfor sandheden," fortsætter Peter Mikael.

MNF prioriterer at støtte Osman, fordi der skal et lang sejt træk til, for at rykke noget. Men at det kan lade sig gøre er Grækenland et godt eksempel på. Her blev der sidste år taget det første skridt mod en legalisering af militærnægtelsen. "Grækenland har indført en nægterlov, som langt fra er tilfredsstillende. Men det er i høj grad samspillet mellem de græske nægtere og det internationale pres, der har fået grækerne til overhovedet at indføre en militærnægterlov," slutter Peter Mikael Hansen.

Retssag mod formand fortsætter
Formanden for den tyrkiske militærnægterforeningen, Vedat Zencir bliver også retsforfulgt. Der er endnu ikke blevet afsagt dom mod Vedat, men ved et retsmøde i Statssikkerhedsretten - d. 28. maj - blev han frifundet for at opmuntre andre til at begå forbrydelser og opfordre til had. Hvis Vedat var blevet kendt skyldig, var han blevet idømt mellem 6 måneder og 2 års fængsel.

Der er dog stadig to verserende sager mod Vedat, som har forbrudt sig mod den tyrkiske lovgivning ved at udtrykke sin støtte til Osman og erklære sig som militærnægter d. 1. december sidste år. Han risikerer at få op til 6 års fængsel for at "fornærme hæren" og for at "fjerne militæret fra folket" risikerer Vedat yderligere op til 2 års fængsel.