Osman er fri - men lovløs
Omfattende international opbakning har hjulpet Osman på fri fod
Af Øjvind Vilsholm

Den tyrkiske militærnægter Osman Murat Ülke er på fri fod, men kan ikke rejse ud af landet. Han er ulovligt fraværende fra kasernen i Bilecik, men myndighederne går ikke noget for at bringe ham tilbage til kasernen.

Der er i princippet våbenhvile i kampen mellem de tyrkiske myndigheder og militærnægteren Osman Murat Ülke. Osman er blev idømt fængselsstraffe ved 7 forskellige retssager og har sammenlagt siddet i fængsel i to år. I marts blev Osman løsladt med besked om at tage til militærforlægningen i Bilecik - noget, som Osman hele tiden har fastholdt, at han ikke ville gøre af egen fri vilje.

De forgående gange, Osman er blevet løsladt, er han blevet bragt direkte tilbage på kasernen. Men denne gang bad myndighederne altså Osman om at tage derhen selv. Vel vidende, at det ville han ikke gøre.

På denne måde slipper myndighederne af med et ubehageligt problem. Der har nemlig været stor international opmærksomhed på Osmans sag. Og i årets tre først måneder modtog Osman mere end 2500 støttebreve på den tyrkiske militærnægtereforening, ISKD's adresse. De breve, der er blevet sendt direkte til Eskesehir-fængslet, hvor Osman sad, har han ikke set noget til. Men antallet har uden tvivl været væsentlig højere - og brevene har med overvejende sandsynlighed været en stærkt medvirkende årsag til den - efter tyrkiske forhold - relativt gode behandling Osman har fået.

Lovløs
Osman er nu tilbage i Izmir og arbejder det meste af tiden i ISKD's kontor. Han glæder sig over, at han nu kan lave konstruktivt antimilitaristisk arbejde. Men Osmans bevægelsesfrihed er stærkt indskrænket. Han har f.eks. ikke mulighed for at deltage i internationale møde og konforencer. For Osman er i princippet en rekrut på flugt, så han har ikke noget pas og kan derfor ikke forlade Tyrkiet.

Støt
Den tyrkiske militærnægterforening ISKD har 150 medlemmer og 10-20 aktive. De har meget begrænsede økonomiske midler.

Vi opfordrer derfor vores medlemmer til at sende Osman og co. et beløb i anledning af det nye år.

Sæt beløbet ind på MNFs konto 1 11 88 89 og mærk girokortet "til ISKD"