Endnu en tyrker erklærer sig som militærnægter

- Af Øjvind Vilsholm

Vedat Zencir, der er blevet formand for den tyrkiske militærnægterforening efter Osman, er nu også ved at gøre Osman følgeskab i fængslet. På fredsfangernes dag d. 1. december holdt Vedat en tale, hvor han erlærede, at han var militærnægter og opfordrede andre til også at nægte militæret. Samtidig angreb Vedat de tyrkiske myndigheder for at være seperatistiske, fordi man i 70 år har ignoreret det kurdiske folks eksistens.

Risikerer fængselsstraf
Vedat Zencir holdt sin tale foran Statens Sikkerhedsdomstol, og han blev øjeblikkeligt tiltalt efter tre paragraffer i den tyrkiske straffelov: I sin tale gjorde Vedat opmærksom på at §155 i den tyrkiske straffelov er i strid med retten til tænke og tale frit. §155 forbyder enhver handling, der kan være med til "at fjerne militæret fra folket". Paradoksalt nok er §155 en af de tre paragraffer, Vedat nu er tiltalt for at have overtrådt.

Vedat er tiltalt efter følgende paragraffer: §155 og §312, der forbyder al form for opmuntring til at modsætte sig militæret og § 159, der forbyder fornærmelser af statens moral. Hvis Vedat bliver fundet skyldig, risikerer han op til flere års fængsel.

Fred skabes af civile
"Som militærnægter vil jeg ikke samarbejde med nogen form for militær organisation. For hver dag, der går, mister jeg et stykke af min menneskelighed på grund af krigen med kurderne", sagde Vedat Zencir. Han fortsatte: "Hvis denne krig fortsætter, er det fordi jeg og alle andre, der er imod krigen simpelthen ikke gør nok for at stoppe den."

Vedat sagde videre, at fred kun kan skabes af civile. Fred er kun mulig, hvis de, der kæmper for freden, ikke har nogen tilknytning til dem, der har interesser i at føre krig.

Til sidst fastslog Vedat: "Jeg er militærnægter. Jeg nægter at gå i militæret, og jeg opfordrer alle andre til hverken at gå i militæret eller slutte sig til guerillaerne".