Nægtertallet stiger i Slovenien

Den slovenske hær vil øge antallet af indkaldelser fordi stadig flere og flere vælger at aftjene deres værnepligt som militærnægtere, udtaler Blaz Babic fra det slovenske NOVA parti til NB. NOVA-partiet er placeret politisk på venstrefløjen, og Blaz Babic sammenligner partiet med Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti.

Den slovenske militærnægterordning er relativt god sammenlignet med mange andre lande på de kanter, endda sammenlignet med nægterordninger i hele verden. I slovenien er nægtertjenesten lige så lang som den militære, man har 'fri' som alle andre 'civile' efter et rent civilt arbejde og man kan blive nægter selv om man er mødt som soldat.

Militærnægtertallet steg drastisk i 1995 efter man havde indført muligheden for at blive nægter selvom man allerede var mødt frem til militærtjeneste.

Fra 1995 hvor der var 264 nægtere steg tallet til 759 i 1996, 1038 i 1997 og 1937 i 1998. Blaz Babic oplyser at nægtertallet i år allerede har passeret de 2000. Blaz Babic spår at tallet vil stige til måske 3000 hvis hæren får held med at indkalde endnu flere. Desværre medfører det store problemer for staten. Der er ikke nok arbejdspladser til nægterne.