Lothan Raz
Militærnægterdemonstrationer i Israel

Den 4. oktober blev den israelske militærnægter Lothan Raz løsladt, efter at have siddet 50 dage i fængsel. Dagen blev af militærnægtere i Israel fejret og markeret som International Solidaritetsdag med fængslede israelske militærnægtere. Tre forskellige steder i Israel - Jerusalem, Tel Aviv og Hafia - blev der afholdt fakkel-demonstrationer hvor folk bar bannere der agiterede for retten til militærnægtelse.

I et brev fra fængslet skrev Lothan Raz tidligere: 'Ideer og moral kan ikke sættes i fængsel. Retfærdigheden kan ikke gøres tavs ved at sætte den bag tremmer. Jeg blev sat i fængsel fordi jeg kæmpede for retfærdighed, men min fængsling kan ikke forhindre den universelle kamp for en retfærdig verden. En retfærdig verden der er fri for, at mennesker bliver sendt afsted for at dræbe eller blive dræbt i en nyttesløs krig der er dem påtvunget.

Mængden af støtte jeg har modtaget fra så mange forskellige mennesker, har overbevist mig om, at jeg, uden skyggen af tvivl, ikke er alene i denne kamp. At jeg er én blandt mange som vil triumfere. Det er ved at hæve vores stemmer og kæmpe for hvad der er rigtigt, at vi når vores mål. Ved at støtte mig offentligt og højlydt har min fængsling ikke været forgæves.'

Lothan Raz er ikke pacifist. Som begrundelse for sin militærnægtelse siger Lothan Raz: 'Militæret er med til at undertrykke det palæstinensiske folk, og ved militærmagt nægter Israel dem basale menneskerettigheder, inklusiv retten til national selvbestemmelse. Med okkupationen af det sydlige Libanon følger en konstant krigsmobilisering - som ikke tjener andet formål end øget fjendtlighed, som igen bringer øget destruktion og død på begge sider. Denne politik er ikke i det israelske folks interesser'. Samtidig understreger han at han er parat til at kæmpe i en national befrielseshær, der kæmper for social retfærdighed. På den baggrund har de israelske myndigheders militærnægterkomité, the IDF Committee for conscientious objectors, nægtet at fritgage Lothan fra militærtjeneste. 'Han er ikke pacifist', begrunder komiteen.

For yderligere information:
The Committee to Free Lothan Raz and for Freedom of Conscience.
Oversat og redigeret af PMH