Våbenfabrikanter solgte stort
på Bornholms folkemøde

Folkemødet gav Weibel plads til at stille missilforsvar til salg under parolen: "Giv NATO det, NATO mangler".

Af Tom Vilmer Paamand - 2017

Se temaet
Skal Folkemødet være en våbenbazar?
 
En gigantisk militærfarvet radar var i år Folkemødets første hilsen til de gæster, der kom gående til fra nordsiden af Allinge. Våbenfabrikanten Weibel Scientific stillede op på Bornholm for at finde kunder til sit missilforsvar, og Folkemødet gav velvilligt plads til formålet.

Weibel stod også for et salgsmøde under parolen: "Giv NATO det, NATO mangler", hvor diverse militære og folkevalgte beslutningstagere fik præsenteret behovet for Weibels produkter i samarbejde med brancheforeningen for Dansk Forsvars- og Aerospaceindustri.

En gruppe fredsaktivister undrede sig over, at Folkemødet åbenbart synes at våbenindustriens salgsboder hørte med nu. Aktivisterne mødte derfor op ved radaren med fredsfaner, og holdt brandtale mod Weibels invasion.


image image image image image image image image image image imageFra Weibels salgstaler på Folkemødet
"... En dansk radar som bidrag til missilforsvaret er en mulighed for at tilbyde NATO en unik teknologi, de mangler. ... Med Weibels avancerede og gennemtestede radarteknologi kan NATO måle mere præcist over længere afstande. Det giver NATO mulighed for at beskytte et større område, reagere hurtigere under angreb og ramme rigtigt første gang. ..."
image
Danske fabrikker er dygtige til militære radarsystemer som overflade- og flyovervågningsradar til brug på skibe. Her er det især Weibel Scientific A/S, der fører sig frem fra sit bunkerslignende hovedsæde kaldet "Fort Weibel", og forsøgene på at omdanne en fredet dansk ø til privat militært øvelsesområde. Weibel Scientific A/S producerer militært elektronisk udstyr uden at have formel tilladelse - og det er fortsat hemmeligt om deres eksport heller ikke kontrolleres.

Statens rapporter om hvilke danske virksomheder, der eksporterer våben viser ikke de konkrete navne, og aktindsigt efter dem nægtes af "konkurrencehensyn". Weibel A/S og er godt kendt rundt om på nettet for sin våbenteknologi, har tilladelse til udførsel af forsvarsmateriel og deltager i internationale våbenmesser som Eurosatory.

Nogle husker måske familienavnet Weibel for en del fusk fx med våbenfabrikken Wejra, kendt for at ville handle med hvemsomhelst, så daværende direktør Bent Weibel i 70erne blev dømt for at sælge fortrolig elektronik til den russiske militære efterretningstjeneste.Brev sendt til Folkemødet
Vildskud på Folkemødet...

Kære arrangører!

Tak for atter et fint Folkemøde - dog med en meget grim undtagelse!

En gigantisk militærfarvet radar var i år Folkemødets første hilsen til de gæster, der kom gående til fra nordsiden af Allinge. Våbenfabrikanten Weibel Scientific stillede op på Bornholm for at finde kunder til sit missilforsvar, og Folkemødet gav velvilligt plads til formålet.

Weibel stod også for et salgsmøde under parolen: "Giv NATO det, NATO mangler", hvor diverse militære og folkevalgte beslutningstagere fik præsenteret behovet for Weibels produkter.

Jeg har hvert år deltaget i masser af gode møder med diverse militærfolk, som i Forsvarets store trailer og på Hjemmeværnets skib. De stiller op til dialog i god folkemødestil, og hilser muntert når vi mødes igen.

Men direkte at lade et våbenfirma lave salgsudstilling synes jeg simpelthen er for dumt. Næste år kan vi vel så forvente at spanske EXPAL, der nu ejer Ammunitionsarsenalet i Frederikshavn, stiller granater frem på række til interesserede kunder langs Strandvejen - med mulighed for øvelsesskud ud over vandet...

Oven i var Weibels personale på stedet åbenbart instrueret i kun at tale med generaler og politikere, mens alle andre spørgsmål blev henvist til mulig telefonisk kontakt med fabrikken.

Jeg må gå ud fra, at tilladelsen til Weibels anmassende udstilling var en misforståelse, og at Folkemødet fremover vil tænke sig bedre om, før dette løber helt løbsk.Svar fra Folkemødet
Tak for din mail og dine refleksioner. Vi arbejder løbende på at udvikle formaterne og indholdet på Folkemødet. Vi vurderede at en udstilling af radaren var en mulighed for Folkemødets deltagere se en sådan radar – netop fordi at det er et af de områder, der i nær fremtid vil blive investeret i.

Det er bekymrende, hvis personalet ikke har ønsket at fortælle og være i dialog med almindelige gæster. I givet fald, så er Folkemødet jo ikke den rigtige ramme for et sådant indslag. Vi forsøger at være i tæt dialog med de enkelte arrangører om indhold og form, men med 3.200 events, så kan vi ikke være nede i detaljen ved hvert event.


Teksten og alle billeder undtagen det sidste er til frit genbrug i sammenhæng med omtale af problematikken med Weibels invasion på Folkemødet. Henvendelse til Tom Vilmer Paamand.

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2017 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >