FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >
Våbenfabrikanter solgte stort
på Bornholms folkemøde
Folkemødet gav Weibel Scientific plads til at stille sit missilforsvar op til salg under parolen: "Giv NATO det, NATO mangler". Af Tom Vilmer Paamand - 2017
Se temaet

Skal Folkemødet være en våbenbazar?
 
En gigantisk militærfarvet radar var i år Folkemødets første hilsen til de gæster, der kom gående til fra nordsiden af Allinge. Våbenfabrikanten Weibel Scientific stillede op på Bornholm for at finde kunder til sit missilforsvar, og Folkemødet gav velvilligt plads til formålet.

Weibel stod også for et salgsmøde under parolen: "Giv NATO det, NATO mangler", hvor diverse militære og folkevalgte beslutningstagere fik præsenteret behovet for Weibels produkter i samarbejde med brancheforeningen for Dansk Forsvars- og Aerospaceindustri.

En gruppe fredsaktivister undrede sig over, at Folkemødet åbenbart synes at våbenindustriens salgsboder hørte med nu. Aktivisterne mødte derfor op ved radaren med fredsfaner, og holdt brandtale mod Weibels invasion.


Fra Weibels salgstaler på Folkemødet
"... En dansk radar som bidrag til missilforsvaret er en mulighed for at tilbyde NATO en unik teknologi, de mangler. ... Med Weibels avancerede og gennemtestede radarteknologi kan NATO måle mere præcist over længere afstande. Det giver NATO mulighed for at beskytte et større område, reagere hurtigere under angreb og ramme rigtigt første gang. ..."
Danske fabrikker er dygtige til militære radarsystemer som overflade- og flyovervågningsradar til brug på skibe. Her er det især Weibel Scientific A/S, der fører sig frem fra sit bunkerslignende hovedsæde kaldet "Fort Weibel", og forsøgene på at omdanne en fredet dansk ø til privat militært øvelsesområde. Weibel Scientific A/S producerer militært elektronisk udstyr uden at have formel tilladelse - og det er fortsat hemmeligt om deres eksport heller ikke kontrolleres.

Statens rapporter om hvilke danske virksomheder, der eksporterer våben viser ikke de konkrete navne, og aktindsigt efter dem nægtes af "konkurrencehensyn". Weibel A/S og er godt kendt rundt om på nettet for sin våbenteknologi, har tilladelse til udførsel af forsvarsmateriel og deltager i internationale våbenmesser som Eurosatory.

Nogle husker måske familienavnet Weibel for en del fusk fx med våbenfabrikken Wejra, kendt for at ville handle med hvemsomhelst, så daværende direktør Bent Weibel i 70erne blev dømt for at sælge fortrolig elektronik til den russiske militære efterretningstjeneste.
Teksten og alle billeder undtagen det sidste er til frit genbrug i sammenhæng med omtale af problematikken med Weibels invasion på Folkemødet. Henvendelse til Tom Vilmer Paamand.

PayPal logo Giv en skærv!
PayPal logo

Send gerne et link om denne tekst videre til folk, du mener fortjener at se den. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). ©pdateret 2017 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand