U-både...

Danmark vil købe u-både for milliarder.

Af Tom Vilmer Paamand - december 2003

Se temaet
Russisk eksport af krigsskibe fra Østersøværfter er en sikkerhedspolitisk risiko, fortæller Jyllands-Posten. Men takket være danske u-både kan vi holde øje med de lumske russere. Nogen burde nævne for Søværnet, at Muren er faldet og turismen blomstrer i det tidligere så lukkede østland, så måske var der nemmere måder...
Men lige nu skal der fortælles positive historier om u-både, for i forårsmånederne skal Folketinget beslutte, om Danmark skal købe fire nye u-både for en samlet pris på anslået 4,4 milliarder kroner. Oprindeligt i samarbejde med både Sverige og Norge, men Norge er for længst stået af, og Sverige vil vente mindst ti år mere.
Til gengæld håber Danmark at kunne samarbejde med andre lande som fx Singapore, der kun med meget god vilje kan betegnes som et reelt demokrati. Men det er åbenbart vigtigere, at vi i neddykket stand kan holde øje med russernes salg.
Også tidligere har skrupelløse regimer bevæbnet arrige krigsherrer. Et eksempel er tre krigsskibe, som Saddam Hussein købte i starten af 80erne for en halv milliard i datidens kroner – mens Irak var i krig med Iran.
Det var Danmark, der bevæbnede et krigsførende land med nye krigsskibe. Mange andre ville også den gang have fat i Iraks penge. Sovjetrusserne fik solgt mest, men det lykkedes faktisk Danmark at sælge flere våben til Saddam Hussein, end USA gjorde. Og med historiens indbyggede ironi risikerede den danske u-båd under nyeste Irak-krig angreb fra fjendens danskbyggede krigsskibe.
De danske våbenkræmmere glæder sig til al den nye teknologi, de håber at skulle udvikle til u-bådene. Og med milliarder fra staten i ryggen, kan der rigtigt komme nye produkter på hylderne, der kan sælges kloden rundt.
Danske u-både holder øje med den russiske våbenproduktion. Forhåbentlig er der også nogen, der holder øje med Danmarks våbeneksport.

En kortere version af ovenstående kommentar blev sendt til Jyllands-Posten, der ikke lige kunne finde plads i avisen til den...

Folketingsspørgsmål 12/12-03: Bidrog Danmark til irakisk oprustning?


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 2003 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >