Krigen stopper her!

En personlig historie om at vælge civil ulydighed for at vise
hvor "krigen starter".

Af Majken Jul Sørensen - august 2011

Se temaet
For en uge siden deltog jeg i civil ulydighed sammen med tre venner fra det antimilitaristiske netværk Ofog. Som led i en kampagne for at markere de steder, hvor krigen starter, gik vi ind i det militære testområde NEAT nær byen Luleå i det nordlige Sverige. Inde på NEAT markerede vi en radarstation med et pink banner med teksten "Krigen starter her". Umiddelbart efter blev vi anholdt af en sikkerhedsvagt, mistænkt for indtrængen på hvad han kaldte et "beskyttet område".

Krigen starter her
 
Vores aktion var en del af en uges fredslejr, der kombinerer seminarer og handling under titlen "Krigen starter her - lad os stoppe den her". To dage før vi gik til radarstationen, holdt vi en masseaktion med mere end 200 mennesker uden for NEAT. Vi ønskede at gøre opmærksom på det faktum, at dagens krige starter i det nordlige Sverige, og derfor kan vi også stoppe dem her. Alle klædt i pink, den mest umilitaristiske farve der findes, holdt karneval for at fejre livet og for at protestere mod at krigsforberedelserne finder sted.
 
Efter en die-in, sendte vi 200 lyserøde balloner i luften for at demilitarisere luftrummet. Med blot en håndfuld politi på stedet, gik de fleste af os ind i det "beskyttede område". Kun omkring 20 af dem, der besluttede sig at forcere hegnet og markere området med pink maling, blev arresteret. Det mest sandsynlige er, at politiet ikke har kapacitet nok til at beskæftige sig med så mange ulydige mennesker.
 
Jeg havde forberedt mig mentalt på min første anholdelse, så på trods af en vellykket aktion, følte jeg mig en anelse skuffet, da der ikke skete noget - og var glad, da jeg fik mulighed for at tage yderligere skridt ved at gå med til radarstationen senere.

North European Aerospace Test-range
 
NEAT står for "North European Aerospace Test-range". Det består af et område på 100 gange 360 kilometer afgrænset luftrum og 1.650 kvadratkilometer med "beskyttet område", der kan udvides til 3.000 kvadratkilometer - og er Europas største testområde for flyvning. NEAT er åben 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, hele året rundt. Tests og øvelser på NEAT udføres af både svenske og udenlandske militære styrker. Mellem 1966 og 2010 blev våbenproducenter og militær fra mindst 24 lande uddannet på NEAT. I 2009 afholdt NATO Response Force sin største øvelse her.
 
Vores ekspedition til radarstationen på NEAT startede aftenen før, hvor vi sov i skoven. Vi gik så de 7-9 kilometer til radarstationen gennem en smuk skov - som absurd nok også er et naturreservat. I denne del af NEAT er der ingen hegn, bare et skilt for hver 30 meter der fortæller, at vi nu var i "beskyttet område". Jeg var glad for at få selskab af mennesker, der er dygtige vandrere og med knowhow til at navigere med kort og kompas.
 
Undervejs plukkede vi multebær og blåbær, og fik en dukkert i et vandløb. Vi mødte også en elg med to unge kalve og havde selskabet af to sjældne fugle kaldet "lavskrike" på svensk. Den eneste ulempe ved naturoplevelse var de milliarder af myg, der holdt fest med vores blod.
 
Vores anholdelse var så udramatisk, som det overhovedet kunne være. Da dette er et militært område, har sikkerhedsvagterne en vis politimyndighed. Men på radarstationen var der kun en enkelt sikkerhedsvagt, der ventede på os. Vi kunne se ham på flere hundrede meters afstand. Som vi havde aftalt gik jeg hen for at tale med ham, mens de tre andre sørgede for at vi fik billeder af vores lyserøde banner mailet afsted, før alle telefoner og kameraer blev konfiskeret.
 
Ved alle Ofogs aktioner opfører vi os altid ikkevoldeligt, vi tager ansvar for vore handlinger og er parat til at forsvare dem i retten. Efter anholdelsen viste vi ID, og ventede på politiet - med en frokost i det grønne ved radarstationen, hvor vi nød den utrolige udsigt. Vi sludrede med vores vagter om et forskningsprojekt om bjørne og rensdyr på området. Politiet gad alligevel ikke hente os, så efter tre timer kørte en sikkerhedsvagt os ud af det "beskyttede område". Her kom vores venner og hentede os, og kørte os tilbage til fredslejren, hvor vi fik en varm velkomst.

Empowerment og personlig frigørelse
 
Til min egen overraskelse blev denne civile ulydighed en af de mest magtfulde oplevelser, jeg nogensinde har oplevet. Beslutningen om at bryde en lille lov for at forebygge langt større forbrydelser var for mig en virkelig befriende følelse, og jeg håber, at min handling vil opmuntre andre til at gøre det samme - for endelig at tage et lille skridt til at sige nej til det, som du ved er forkert. På trods af at jeg har brugt mere end et årti i fredsbevægelsen og det meste af mit voksne liv sammen med mennesker, der mener civil ulydighed en normal aktivitet, er der følelsesmæssigt en enorm forskel mellem at støtte det og så selv være en del af det.
 
Det er bizart nu at vide, at jeg er anklaget som kriminel på grund af min indsats for at forhindre de krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, som trænes i NEAT. Jeg forventer at blive afhørt af politiet ret hurtigt, og vil højst sandsynligt få en retssag og en bøde. Ikke desto mindre vil jeg bære min nye identitet som kriminel med stor stolthed vel vidende, at jeg har søstre og brødre i denne form for kriminalitet rundt om i verden, der også kæmper med ikke-voldelige midler for en retfærdig verden uden krig. Forhåbentlig vil flere folk slutte sig til os næste år i Luelå for at sætte spørgsmål ved en "sikkerhedslov", der beskytter krigsforberedelser bedre end mennesker.

Majken Jul Sørensen er medlem af Aldrig Mere Krig og aktiv i Ofog i Sverige. Hun er fredsforsker og skriver i øjeblikket om ikkevold og humor som metoder til at udfordre magten med.

WarStartsHere på engelsk og på svensk.
En to-minutters video om NEAT.

Oversat fra engelsk af Tom Vilmer Paamand.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2011 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >