Russiske feminister forener sig mod krigen

De nye aktivister arbejder både udadtil og indadtil på at forandre deres verden...

Af Tom Vilmer Paamand - marts 2024

Se temaet


image Titlen her er navnet på en af de ny og meget aktive modstandsgrupper i Rusland. De samler folk lokalt rundt om i det store land, oftest til anonyme men udadvendte aktioner, men også internt for at holde modstandsviljen varm.

Her i foråret kunne gruppen arbejde åbent til fordel for Boris Nadezjdin, der forsøgte at stille op til præsidentvalget. Han gik til valg på at den særlige militæroperation i Ukraine var en fatal fejltagelse. Folk ankom i lange køer, så han på få dage fik indsamlet dobbelt så mange stillere som nødvendigt – hvorpå støtten blev erklæret ugyldig af Putins valgkommission...

Også begravelsen af Aleksei Navalnyj blev brugt til en manifestation. På trods af dennes nære fortid med fremmedhad, blev han især af Vesten anset for et demokratisk fyrtårn. Fremmedhad er udbredt, og nu efter terrorangrebet i marts bliver Putins udnyttelse af dette den næste store udfordring.

To PDF-bøger på svensk fortæller mere om denne russiske fredsbevægelse:
Ariel.nu/gotlandssamtal
Blandt gruppens aktiviteter er podcasten ”På kanten” – om den psykologiske tilstand hos mennesker i den russiske informationsboble, som oplever en enorm stress på grund af krigen – følger de forfærdelige begivenheder, oplever dem indeni, og alligevel tør modsætte sig krig gennem personlig aktivisme.

Alle oplever en følelse af frygt, men efter den 22. februar 2022 blev denne tyktflydende, klæbrige følelse mange gange stærkere. Men det viser sig, at nysgerrighed og research kan overvinde frygten.

Der er også sammenhold at hente i gensidige støttegrupper, i bevægelsens undergrundsavis og på gruppens såkaldte Telegram-kanal, et semi-lukket internet hvor vi alle, også de russiske myndigheder, kan kikke med men hvor det er umuligt at spore deltagerne. Dette forklares omhyggeligt i gruppens sikkerhedsinstrukser, der også giver gode råd om beskyttelse på diverse andre områder. Selv de undertrykte kan holde håbet i live om forandring, og gruppen har mange afdelinger i resten af verden, der hjælper med støtte udefra.

Følg den feministiske krigsmodstand via appen Telegram – med gratis oversættelse til dansk!


Gensidig støttepraksis for aktivister

Den russiske feministgruppe har udsendt en intern opfordring om at lave møder til gensidig støtte. Hvad aktivister kan gøre, ud over de synlige handlinger som: aktivisme på gaden, offentlige kampagner, gå strejkevagt og ophængning af plakater.

Nogle af forslagene er blevet fast praksis til at hjælpe aktivister igennem svære perioder. Møderne foregår internt i vennegrupper, fungerer næsten terapeutiske og kunne måske også inspirere danske fredsaktivister herhjemme. Gruppen foreslår at ...
  • samles for at skrive breve til nogle af Ruslands omkring 800 kendte politiske fanger, specielt de mere oversete af dem. Skriveriet foregår hjemme hos hinanden eller diskret i lånte universitetslokaler. Samtidig diskuteres nyheder og aktivisme.
  • lave antikrigscollager af gamle aviser og blade. Nogle gange viser de sig at blive sjove og meget rørende, om kærlighed, gensidig hjælp og håb. Sådanne aftener er utroligt værdifulde på de svære dage.
  • arrangere velgørenhedsfester og fødselsdage, hvor der i stedet for gaver indsamles donationer til arbejdet i menneskerettighedscentrene.
  • indbyde til filmaftener med anti-krigsfilm og efterfølgende diskussion. Dette bringer faktisk folk meget tæt sammen: Ud af sådanne filmaftener kan vokse en større forståelse for hvad de fælles værdier egentlig er, og hvad der drømmes om.
Bevægelsen vokser fortsat, og der er efterhånden opstået rigtig mange stabile fællesskaber, som arrangerer sådanne små antikrigs-aftener.
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2024 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >