Afghanerne tørster efter fred

Helmand Fredskonvoj drømmer om at samtlige grupper involveret i den afghanske krig stopper kampene.

Af Hakim Young, læge fra Singapore, aktivist i Afghanistan - 2018

Se temaet

Lockheed C-130 Hercules Helmand Fredskonvojs drømme og krav bør give mod og vished til alle os, der stille og roligt håber på at krigene vil slutte, så mennesker over hele verden kan leve fredeligt sammen. Muhammad Ahmadi fra Nuristan-provinsen, fortalte i Radio Libertys pashtunske udsendelse, at afghansk fred er lige så nødvendigt for afghanerne, som vand er til en tørstig mand.

Dette ønske deles af alle medlemmer af Konvojen, der nu kalder sig "Folkets Fredsbevægelse". De ønsker at samtlige grupper involveret i den afghanske krig stopper kampene, både Taleban og USA/NATO/Afghanistan-styrkerne. Tænk over hvorfor afghanere siger, at krig ikke nytter. De er landmænd, arbejdere, studerende, lærere, fædre, mødre og søskende, der er mærkede af krigens fejltagelser. For dem har krigen ikke bragt løsninger, men kun resulteret i mere krig. En rapport bekræfter, at fra 2001-2015 med den igangværende "globale krig mod terror", voksede problemet til ni gange så mange angreb som før.

Denne stigning i terrorisme er sket trods store krigsinvesteringer i Helmand. Britiske tropper affyrede 46 millioner patroner mod Taliban under otte års kampe i Helmand. Storbritanniens særlige udsending i Afghanistan, Sherard Cowper Coles, beskrev i sin anmeldelse af Frank Ledwidges bog "Investment in Blood: the True Cost of Britain's Afghan War", det "fuldkomne uforklarligt tåbelige" i Storbritanniens militære intervention i Helmand.

Den britiske prins Harry var i 2013 udstationeret som soldat i Helmand og fortalte her, at det at skyde Hellfire-missiler mod oprørere var ligesom at spille videospil. Taleban svarede, at prins Harry sandsynligvis havde udviklet et psykisk problem. Taleban-styret har selv psykiske sygdomme. Den afghanske psykiater Nader Alemi har behandlet Taliban som mennesker, selvom han er uenig med deres ideologi. Han beskrev sine Taliban-patienter som deprimerede, fordi de aldrig vidste, hvad der ville ske dem fra minut til minut. De var så deprimerede, at "mange blot ønskede at dø". Taleban-soldaterne græd og psykiateren måtte trøste dem.

Krigen rammer også fordrevne børn med fysiske afsavn og psykiske traumer. 15-årige Kahar flygtede fra Helmand til Kabul med sin familie, hvor han kom på Borderfree Street Kids School, der drives af Afghan Peace Volunteers. Men tilstandene i Kabul blev forværret. Kahar og hans familie måtte vende hjem til Helmand, som har mistet 18.000 politifolk over de sidste 15 år, og hvor der nu er 600.000 børn, der står helt uden uddannelse.

Prøv at forstå hvordan krig får os til at miste vores forstand, vore kære, vores alt sammen. Aktivisterne i Folkets Fredsbevægelse, helt almindelige mennesker, hjælper hinanden med at gøre krig til en metode fra fortiden. De mødtes i juli med organisationen Afghan Peace Volunteers. Her fortalte Iqbal Khyber fra Folkets Fredsbevægelset: Vi er inspireret af APVs historie, og bærer deres blå tørklæder". Denne gruppes Borderfree Blue Scarves symboliserer, at alle mennesker lever under den samme blå himmel, og er frie og lige. Han berettede også, hvordan volden har påvirket dem alle:

"Et medlem af vores gruppe, der blev blind efter en Taliban-bombe, havde så meget smerte i sig. Han var blevet såret fra alle sider i den afghanske konflikt, for hans far blev dræbt af en bombe fra en amerikansk luftangreb i Helmand. En aften uden for den amerikanske ambassade i Kabul bønfaldt han mig: 'Kan jeg smide en sten på hegnet?'. Det frarådede jeg, for vi er nødt til at afslutte vreden også inde i os selv."

Folkets Fredsbevægelse vil ikke være en egentlig organisation. De vil være en folkebevægelsen, og accepterer ikke økonomisk støtte fra nogen regering eller politisk gruppe: "Vi ønsker ikke magt. Når vi har opnået fred, vi vil gå tilbage til hvad vi gjorde før, landbrug, husdyrhold, undervisning. Den sommermorgen var der klare og smukke beviser for, at vi er mange. Afghanistans fredsaktivister opfordrer folk i hele verden til at tilslutte sig i
solidaritet: "Vågn op, rejs jer, smil - og gå med!"


Omskåret af Tom Vilmer Paamand - læs mere om den voksende afghanske fredsbevægelse på VCNV.org/category/afghan-peace-volunteers
Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2018 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >