Afghanere har ret til at leve i fred

USA kæmper mod den ene fundamentalistiske gruppering, og støtter den anden. Det vil blot sprede endnu flere våben og mere kaos i Afghanistan.

Af Homa Waziri - 13/10 2001

Se temaet
Terrorangrebene på USA den 11. september rystede enhver med respekt og kærlighed til menneskelivet. De mennesker der begik denne forbrydelse gav afkald på deres liv, men dem der organiser terroristerne, dvs. bagmændene lever stadig. Det er dem, der skal fanges og stilles for retten.
Terrorismen har mange forskellig former, men sådan som vi ser den i dag, kan den deles i to kategorier.
I den ene kategori er der de svage, dem der hverken har den politiske, militære eller økonomiske magt. For at opnå deres mål begår de terror i det skjulte, eller simpelthen ved at begå selvmord, samtidig med at de dræber andre. Uanset om deres krav er retfærdige eller ej, er metoden til at opnå deres mål forkert.
I den anden kategori falder de stærke, dem der har den nødvendige militære, politiske og økonomiske magt. For at få deres vilje står de ikke tilbage for at bruge deres militære magt, og derved dræbe mange uskyldige mennesker. De svage begik terror den 11. september, og de stærke er i gang med det i dag.
For at straffe terroristerne er USA og England gået i gang med at angribe Afghanistan, et land der er hærget af 23 års krig, med deres mest avancerede våben.
Hvis det er retfærdigt at hævne 5000 menneskers liv ved at bombardere et land med uskyldige mennesker og dræbe dem, kan vi jo ikke klage over at Taleban krænker menneskerettighederne.
Talebans afstraffelsesmetode bygger på princippet om et øje for øje.
Man så i fjernsynet, at de hængte en mand og skød en kvinde offentligt, fordi de var fundet skyldige i at have dræbt andre.
Ligeledes, da den nordlige alliances leder overtog magten i Afghanistan i 92, var der mennesker der blev offentligt henrettet pga. at de var modstandere.
Ved at begå disse hævnaktioner viste de foragt for livet, og det er præcis den samme forbrydelse som USA, Storbritannien og deres allierede gør sig skyldige i ved at bombardere Afghanistan.
Hvem er Taleban og Osama bin Ladin, og hvorfor er de i Afghanistan? For at få svar på dette spørgsmål må man forstå en del af Afghanistans historie.
I 79 invaderede de sovjetiske styrker Afghanistan, og det resulterede i at afghanerne gjorde oprør og kæmpede mod russerne. I denne kamp mod kommunisterne fik de både militær og økonomisk hjælp af USA, samt hele den vestlige verden.
Det var også på dette tidspunkt, at Osama bin Ladin - en arabisk milliardær - forlod sit land sammen med mange andre for at kæmpe i Afghanistan. Da de sovjetiske styrker var smidt ud af Afghanistan, tog Osama bin Ladin tilbage til Saudi-Arabien.
Og ligeledes svigtede USA og resten af den vestlige verden Afghanistan. I stedet for at hjælpe afghanerne med at danne en demokratisk regering vendte de dem simpelthen ryggen, fordi de havde opnået deres mål, nemlig at vælte kommunismen.
I stedet overtog Rabbani, dengang mujaheddins leder (dem, der kæmpede mod russerne) og den nuværende nordlige alliances leder, officielt magten.
I realiteten var der en indre magtstrid mellem dem. De kunne ikke enes om, hvem der skulle have magten, og dette fik borgerkrigens ødelæggelser til at fortsætte.
Rabbani var kun præsident af navn. I virkeligheden kunne han ikke engang styre hele hovedstaden, Kabul.
I forskellige områder regerede forskellige væbnede kommandanter. Det var i denne periode, at Afghanistan for alvor blev hærget og ødelagt, folk blev dræbt og plyndret og kvinder blev voldtaget.
Som resultat af dette kaos opstod taleban-bevægelsen. Det var en bevægelse bestående af religiøse elever, der hurtigt voksede og kæmpede mod de gamle mujaheddin.
Folk støttede dem fordi de var trætte af alle de væbnede kommandanter og fordi Taleban påstod, at lige så snart de havde samlet alle våben og skabt fred, ville de vende tilbage til deres religiøse studier. Nu regerer de over 90% af Afghanistan, og de har ikke i sinde at overlade magten til andre.
I al den tid hvor Osama bin Ladin kæmpede mod russerne var han ikke kendt som terrorist, men tværtimod som en helt i den vestlige verden.
Under golf krigen, da USAs militærstyrker kom til Saudi-Arabien, begyndte konflikten mellem USA og Bin Ladin, hvor han forlod sit land og tog til Sudan. Da taleban overtog magten i 1996 kom han via Pakistan til Afghanistan, og han har været der lige siden.
I koalitionen mod terrorismen kan vi se, at blandt USAs vigtigste allierede er Pakistan, Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater. Det er værd at huske, at det var disse tre lande der i sin tid anerkendte Taleban-bevægelsen.
Virkeligheden er den, at hvis USA fra starten af havde været modstandere af Taleban ville disse lande aldrig have anerkendt dem, og de vil aldrig have regeret over Afghanistan.
Oven over alle disse fejltagelser, som vesten med USA i spidsen har begået i Afghanistan, støtter de i dag den nordlige alliance, som har regeret i Afghanistan i ca. 4 år, og er hadet af folk.
USA kæmper mod den ene fundamentalistiske gruppe, og støtter den anden. De ignorer de 4 år, hvor den nordlige alliance skabte kaos i Afghanistan, og som resultat kom Taleban regimet til.
I stedet for fred vil der nu endnu en gang blive spredt våben i landet, og som konsekvens vil krigen fortsætte, og der vil komme frygteligere regimer end Taleban til.
Afghanistan består af over 30 forskellige etniske folkeslag, og landet har en historie på over 5000 år. Gennem disse 5000 år har alle disse folk forsvaret Afghanistan fra Alexander den store, derefter tre gange mod Storbritannien og senere mod Sovjetunionen, blot for at nævne nogle få eksempler.
De har alle ret til at leve i Afghanistan i fred og ro. Det er på tid at der skabes fred, for denne 23 år lange krig har givet hver eneste afghaner sår på både krop og sjæl.
Afghanerne er ikke terrorister, det kan man se på krigen mod Sovjetunionen. Selvom de besatte vores land har der ikke været en eneste terroraktion på sovjetisk jord udført af afghanere.
Det er derfor nødvendigt, at alle de lande der i dag medvirker til at ødelægge Afghanistan og dræbe uskyldige mennesker, også senere hjælper afghanerne med at danne en demokratisk regering, der er støttet af alle folk i Afghanistan.
Vi må vente og se, om de vil være parate til at bruge lige så mange penge til at genopbygge Afghanistan, som de er til at ødelægge det, eller om de endnu en gang blot vælger at vende Afghanistan ryggen, når de har plejet deres interesser.
 
Homa Waziri er afghaner og holdt denne tale ved en demonstration i Århus.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret oktober 2001 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
FRED.DK
< FRED.dk
Oversigt - Søg >