Fredeligt EU-valg 2004

Ingen vandt med støtte fra 52% af de stemmeberettigede.

Af Tom Vilmer Paamand - juni 2004

Se temaet
Den store vinder ved valget til Europaparlamentet juni 2004 blev valgt af over 52 procent af de danske vælgere. Mod en sådan massiv opbakning blegner selv Socialdemokraternes knap 33 procent, som selv Anders Fogh Rasmussen hyldede i sin tale. Men Ingen blev ikke hyldet af nogen. Selv om mere end halvdelen af stemmerne helt manglede i stemmeurnerne, opfatter politikerne det som en sejr for dem selv, tilslutningen til EU og demokratiet.
plakat - EU-modstanderne tabte stort, danskerne har accepteret EU og lignende hoverende fraser flød i stedet fra kommentatorer og politikere. Alle forsøger behændigt at snakke sig uden om valgets reelle sejrherre med flertallet af stemmerne: "Sofavælgerne - de dovne, ligeglade vælgere, der selv er uden om det, når de ikke griber en reel chance for demokratisk indflydelse". Oven i stemte 23.542 blankt og 3.476 ugyldigt - tilsammen ønskede flere at støtte denne demokratiske variant, end Kristendemokraternes. Når politikerne skal bortforklare vælgernes manglende interesse i valget, sker det ved at anklage vælgerne, som ikke orker at deltage i politikerne narrestreger.
Årsagerne til Ingens solide opbakning er mangfoldige, og kan ikke blot tages til indtægt som aktiv modstand mod EU, den fælles oprustning eller de opstillede valgmuligheder. Men jeg ser det alligevel som et tegn i den rigtige retning. Parolen lød engang: "Tænk hvis de lavede en krig - og ingen kom". Denne gang lavede de et valg - og Ingen vandt!


Opfordringen fra FRED.dk før valget lød således:

Valg til Europa-Parlamentet 2004

Ni partier og bevægelser opstillede ved valget til Europa-Parlamentet den 13. juni. Valget har ikke haft den store synlighed i medierne, og som sædvanlig har EUs udvikling af et fælles forsvar med støtte til våbenindustrien været meget lidt diskuteret.
Her under er en udvalgt liste med de opstilledes paroler om det fælles forsvar. Brug linket bag for at få flere oplysninger - og klik selv mere rundt for at vurdere parolens gyldighed. Det Radikale Venstre sagde i 1999 nej til EU-hær, men vil i dag med i EUs forsvarspolitik. Andre har mere uld i munden. Prøv selv at finde Socialdemokraternes holdning til forbehold og forsvarssamarbejde - det er ikke nemt. Socialistisk Folkeparti støtter dansk militærs deltagelse i fredsbevarende aktioner, og Dansk Folkeparti er absolutte krigrisklhængere.
Ud fra parolerne ser valget således let ud:
Fredelige EU-stemmer bør gå til Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen,
som er de eneste med konsekvent og klar krigsmodstand.


Se i øvrigt de tidligere fredsvalg.


Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret 2011 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand