Meget ældre fredsklip - fra 1999

Blandede gode og dårlige nyheder om krig og fred - fra fortiden

Samlet af Tom Vilmer Paamand

Se også:
- Introduktion
- Allernyeste indlæg
- Smånye indlæg fra 2019
- Gamle indlæg fra 2018
- De meget gamle...
(pigeon) Nyhederne her er mest tudsegamle pluk fra danske aviser og lidt småstumper fra resten af verdens. Læs langt mere aktuelle fredsnyheder på listen her eller hos Aldrig Mere Krig her og her.
 
Læs i stedet DE NYERE KLIP om krig og fred fra aviserne
Fortsat bomberydning efter 1. Verdenskrig
Et særligt korps indsamler tre tons gamle bomber og sprængfarlig ammunition hver eneste uge i Belgien. De voldsomme mængder sprængstoffer ligger på de tidligere slagmarker omkring byen Ypres, hvor der blev udkæmpet fire store slag under 1. Verdenskrig. Også store mængder giftgas dukker frem af jorden. Oprydningen efter den gamle krig ventes at ville fortsætte 150 år endnu.
(Berlingske Tidende 28/12-1999)
 
NATO brød folkeretten
Bombningen af Kosovo var en helt klar overtrædelse af gældende folkeret. Det fastslår en rapport fra Dansk Udenrigspolitisk Institut: "Efter gældende folkeret er der ingen ret for staterne til at foretage humanitær intervention i en anden stat uden forudgående bemyndigelse", hedder det i en af rapportens konklusioner.
(Berlingske Tidende 8/12-1999)
 
U-lande beklager I-landenes våbensalg
"Der er et stort element af perversitet og amoral i, at EU-landene opfordrer til fred i de konfliktramte lande, mens de selv forsyner de fattige lande med våben. Europa er nødt til at standse hjælpen til de krigslystne i u-landene", sagde den sydafrikanske vicepræsident Jacob Zuma. Opfordringen lød fra et særligt topmøde, som 71 af klodens fattigere lande holdt.
(Berlingske Tidende 28/11-1999)
 
Konspirationsfilm om Kosovo
Kevin Costner spiller hovedrollen i Oliver Stones næste film, hvor den kontroversielle filminstruktør kaster sig over NATO. Filmen med navnet "Beyond Borders" skal optages på britiske militærbaser. Oliver Stone har tidligere lavet "JFK" om mordet på præsident Kennedy.
(Politiken 27/11-1999)
 
Officer truede menige med pistol
En dansk løjtnant blev så ophidset over at gribe to soldater i en uautoriseret smøg-pause under en øvelse, at han rettede sin pistol mod panden på den ene soldat. Han skældte dem samtidigt højlydt ud, indtil andre soldater fik ham stoppet. Officeren risikerer hæftestraf.
(Politiken 20/11-1999)
 
Tyskere dømt for opfordring til desertører
Det koster bøder på op til 24.000 kroner at have opfordret soldater til at desertere i Tyskland under Kosovo-krigen. Bødestrømmen har ramt 30 underskrivere af et "Call to all soldiers: Refuse to participate in this war!". Blandt de anklagede er redaktøren af det tyske blad "Graswurzelrevolution", der offentliggjorde opfordringen.
(A-Infos News Service 15/11-1999)
 
Fredstræning til børn i Columbia
UNICEF træner 100.000 columbianske børn i at skabe fred. Kampagnen hedder "Manos a la Paz" (Hænder for Fred) og skal lære børnene tolerance, respekt for andre og solidaritet. Kampagnen skal give et skub i retning mod en for-handlingsløsning for det krigsplagede land. Mindst 35.000 columbianere er blevet dræbt i det sidste ti års borgerkrig i landet.
(www.unfoundation.org UNN Wire 5/11-1999)
 
Ingen sikring af danske registre
Der blev ikke ved salgene af Tele Danmark og det tidligere Datacentralen til USA taget særlige forholdsregler vedrørende registersikkerhed eller landets sikkerhed i anledning af, at køberne skulle have amerikanske efterretningstjenester som kunde, oplyser Mogens Lykketoft. Så nu er det et amerikansk firma, der har kontrol over alt fra cpr-registret over politiets registre til Forsvarets Efterretningstjenestes registre i Danmark.
(Politiken 28/10-1999)
 
Amerikansk stat boycotter Burma
Staten Massachusetts vil ikke handle med virksomheder, der er engageret i Burma, hvor menneskerettighederne under-trykkes. Den amerikanske stat er tidligere gået forrest for at lægge pres på apartheid-tidens Sydafrika. Sagen har ikke kun vakt begejstring og er to gange blevet underkendt ved domstolene, da den er i strid med de såkaldte WTO-principper om fri verdenshandel.
(Informatíon 7/10-1999)
 
Bakterier laver atombomber
Indiske forskere vil bruge en bakterie, der selv kan udvinde uran af malm. Indien ønsker sig mange flere atombomber og har brug for 2-3 gange den mængde uran, som landet kan udvinde med de gængse metoder. Bakterien har allerede været på arbejde i Canada.
(Ingeniøren 18/9-1999)
 
USA ønskede ineffektivitet i FN
”USAs udenrigsministerium ville have, at FN skulle være ineffektiv, uanset hvilke initiativer organisationen tog. Den opgave blev overdraget til mig, og jeg gennemførte den med en ikke ubetragtelig succes”. Citat fra tidligere FN-ambassadør David Moynihan for USA, der i 70erne blokerede for FN-initiativer mod Indonesiens besættelse af Østtimor.
(Politiken 17/9-1999)
 
Svenske kanoner i indisk valgkamp
Store plakater med svenske Bofors-kanoner præger den indiske valgkamp, hvor de to største partier profilerer sig på grænsekonflikten med Pakistan om delstaten Kashmir. Kanonerne fra den svenske Celsius-koncern viste sig meget effektive her. Den svenske regering har trods protester besluttet sig for at sælge ammunition og reservedele til Indien.
(Politiken 02/9-1999)
 
Australien rekrutterede nazister
Mindst 127 tyske videnskabsfolk og teknikere blev efter 2. Verdenskrig hentet til Australien, hvor de blandt andet forskede for det australske forsvarsministerium. Mange af tyskerne havde en fortid i nazistiske organisationer, og der kan også gemme sig eftersøgte krigsforbrydere i gruppen. Officielt havde alle tyskere indrejseforbud indtil 1952.
(Politiken 20/8-1999)
 
Nordiske ubådsplaner fortsætter
Det fællesnordiske ubådsprojekt ”Viking” sejler videre efter forsvarsforliget. Den danske industrigruppe bag projektet arbejder videre på konstruktionen, selv om den endelige beslutning om nye ubåde til Søværnet er udskudt til år 2004. Efter den oprindelige plan skulle Danmark købe fire af de nydesignede ubåde.
(Ingeniøren 11/6-1999)
 
Hård straf til aktivist
"Stop drabene" og "Ophæv sanktionerne" skrev Andrea Needham på muren til det britiske udenrigsministerium, samtidig med at hun hældte uægte blod på. Aktionen foregik i 1998 mens Irak blev bombet og i marts 1999 blev hun idømt 28 dages fængsel. Andrea er medlem af gruppen Voices in the Wilderness, der også er tiltalt for at have sendt legetøj og medicin til Irak.
(Peace News, june 1999)
 
700 hjælpeorganisationer til det tidligere Jugoslavien
De sidste ti år har mere end 700 non-governemental organisations ladet sig registrere i Serbien, Kosovo og Montenegro. De fleste blev aktive under krigene i Kroatien og Bosnien. Alle tyve forskellige etniske grupper i regionen er involveret i så forskellige emner som: Menneskerettigheder, flygtninge, krisecentre for voldsramte kvinder, miljøbeskyttelse, skoleundervisning i ikkevoldelig konfliktløsning, uafhængige medier og rehabilisering af krigsofre.
(Peace News, june 1999)
 
Militærnægter sendes retur til Tyrkiet
Hüsnü Enzoy, militærnægter fra den kurdiske del af Tyrkiet, har sammen med sin kone og deres to år gamle datter søgt asyl i Tyskland. Her har han offentligt kritiseret Tyrkiets undertrykkelse af kurderne, men de tyske myndigheder vil alligevel sende ham tilbage til Tyrkiet. DFG-VK Mainz (tysk afdeling af War Resisters' International) støtter Hünnü Enzoys ankesag.
(DFG-VK Mainz, june 1999)
 
Flygtninge ind på dansk kaserne
Randers Kaserne blev nedlagt i 1997, men oplever nu er mere fredeligt efterliv. Bygningerne indrettes nu, så 800 flygtninge fra Kosovo kan få et midlertidigt fristed i dem. Kasernen rummer 105 værelser og 30 belægningsstuer. Den ejes fortsat af staten, der forsøger at sælge den.
(Jyllands-Posten 6/3-1999)
 
Flest ønsker nedskæringer i forsvaret
37 procent ønsker at skære ned på forsvaret, 12 procent vil udvide forsvarsbudgettet og resten synes det er passende. Det resultat har Gallup spurgt sig frem til i en undersøgelse, der også viser solid opbakning til NATO. 82 pct. af vælgerne støtter Danmarks NATO-medlemskab, og det er den hidtil stærkeste støtte til NATO. 67 procent støtter den internationale indsats, og 49 procent mener den er lige så vigtig eller vigtigere end det danske forsvar. Ubådene får ringe støtte og stort set ingen ønsker flere kaserner.
(Berlingske Tidende 07/3-1999)
 
Måske frihed for Øst-Timor
Øst-Timor har været besat af Indonesien siden 1975. Annekteringen har aldrig været godkendt af FN og nu er der håb om, at Øst-Timor igen kan blive selvstændigt. I et nyt udspil har den indonesiske regering erklæret, at den overvejer at give Øst-Timor selvstændighed. Udspillet bliver støttet af Indonesiens magtfulde militær.
(Politiken 29/1-1999)
 
Paven hudfletter USA
Pave Johannes Paul II fordømte USAs gentagne tilsidesættelser af FN under sit besøg i USA. "Supermagten USA kan ikke tillade sig at ville styre verden uden om Rusland, Kina, den arabiske verden og alle tredjeverdenslandene. USA er ikke et eksempel for verden på et virkeligt frit, demokratisk, retfærdigt og humant samfund", sagde paven.
(Politiken 29/1-1999)
 
Forslag om tilbagetrækning af danske styrker
Enhedslisten vil have ophævet folketingsbeslutningen om dansk deltagelse i et militært angreb på Irak. Partiet fremsætter derfor i februar 1999 et forslag til folketingsbeslutning, der samtidig indeholder en opfordring til regeringen om at støtte den demokratiske opposition i Irak.
(Enhedslisten 24/2-1999)
 
USA vil bygge missilforsvar for milliarder
USA vil bruge 42 milliarder dollars på et nyt landbaseret raketforsvar, der skal være i stand til at opdage og nedskyde mindre raketter som et beredskab mod angreb fra lande som Nordkorea, Irak og Iran. Præsident Clinton har derfor anmode Ruslands præsident om en genforhandling af missil-traktaten fra 1972, der forhindrer de to nationer i at opbygge et sådant raket-forsvar.
(Jyllands-Posten 22/1-1999)
 
Danske jagere til Balkan
Seks F16-fly blev torsdag sendt til en base i Italien, hvor fra et angreb kan sættes i værk med 48 timers varsel. Udenrigsminister Niels Helveg Petersen har lovet, at Folketinget informeres før de danske fly sendes i aktion. Eksperter mener ikke, at en bombeaktion kan blive aktuel før i næste uge.
(Politiken 21/1-1999)
 
Færøerne vil ikke have værnepligt
Den færøske lagmand og vicelagmand afviser et forslag om, at færingerne skal have tvungen dansk værnepligt. "Tanken om at tvinge unge færinger ned i den danske hær er mig meget fremmed", siger lagmand Anfinn Kallsberg. Det danske forslag indbefatter også de grønlandske mænd.
(Jyllands-Posten 20/1-1999)
 
Fortsat flere nægtere
Antallet af militærnægtere er steget med 16 procent i løbet af de to seneste år. I 1996 blev der registreret 762, året efter 836, og i 1998 var der 885. "Der er jo ingen fjender, så hvorfor i alverden skal man lære våbenbrug og udsætte sig selv for meningsløs militær disciplin?" siger Øjvind Vilsholm fra Militærnægterforeningen.
(Jyllands-Posten 20/1-1999)
 
Paven taler imod krig
"Den nye krise i Irak har endnu engang vist, at krig ikke løser problemerne. Krøg gør dem mere indviklede, og civilbefolkningen får lov til at bære de tragiske konsekvenser"
(Pave Johannes Paul II tale om verdens tilstand 11/1-1999.)
 
En omvendt Skipper Skræk
Enzymer fra spinat kan spise sprængstof og omdanne det til ufarlige biprodukter. Forskere i USA arbejder på produktet, som skal bruges på de forældede bomber, der venter på at blive destrueret. USA har mindst 500.000 tons skrottede bomber liggende.
(Ud & Se januar 1999)
 
300.000 børnesoldater
Mindst 300.000 børn kæmper som soldater, selv om det er forbudt i henhold til folkeretten. Den militærteknologiske udvikling gør, at det er muligt for stadigt yngre børn at bære og bruge automatiske våben. Hovedparten er 15-18 år og bliver tit de første ofre under kamp.
(Amnesty International 11/1-1999)
 
Sverige åbner ikke for militært samarbejde
Sverige vil fortsat være alliancefrit og åbner ikke op for militært samarbejde med andre lande. Den svenske regering har besluttet ikke at støtte et kontroversielt forslag om at Sverige skulle kunne samarbejde aktivt med NATO, EU og FN og andre sikkerhedsorganisationer i Europa. Der er dog det forbehold i forslaget, at Sverige ikke må indgå gensidige forsvarsforpligtelser med andre lande, men hele forslaget blev afvist.
(Jyllands-Posten 11/1-1999)Se også:
- De allernyeste
- for disse er tudsegamle, men fortsat interessante:
- Gamle indlæg fra 2003
- Gamle indlæg fra 2002
- Gamle indlæg fra 2001
- Gamle indlæg fra 2000
- Gamle indlæg fra 1999
- Gamle indlæg fra 1998
- Gamle indlæg fra 1997
- Gamle indlæg fra 1996

Send gerne link til mine tekster videre. Kopiering til videre udbredelse bør du først bede om tilladelse til. Tekster bliver nemlig fortsat opdateret og omskrevet, efterhånden som jeg bliver klogere. Ikke mindst fordi jeg tit ændrer mening - og gerne vil have at folk ser min nyeste version af den endegyldige tekst :). Støt gerne via MobilePay: ©pdateret december 1999 - WebHamster@FRED.dk: Tom Vilmer Paamand
Oversigt - Søg >